Mi kerül az asztalunkra?
Létezik olyan, hogy "vegetáriánus majonéz"?
A közkedvelt ételízesítő, saláták és húsok kísérője sok háziasszony kedvence. De mi a helyzet a vegetáriánusokkal, ők kimaradnak az élvezetből?
2014.12.22 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.huA rövid válaszunk, hogy attól függ, milyen vegetáriánus étkezési szokásról beszélünk. Aki az ovo-lacto változatot követi, azaz sem tojást, sem tejalapú dolgokat nem fogyaszt, annak bizony nem létezik olyan, hogy "vega majonéz". A majonéz ugyanis tojást is tartalmaz, és annyira alapvető összetevője ez a terméknek, hogy pár hónapja még egy halálosan komoly per is kirobban az Unilever és egyik amerikai riválisa között, a megtévesztő elnevezés használata okán.
De akkor mi is pontosan a majonéz? Nos, az amerikai élelmiszerhivatal (FDA) szerint emulgeált pépes étel, ami a következőket tartalmazza:
- Növényi olaj: Az FDA meghatározása szerint a majonéz legalább 65 százalékát ennek az összetevőnek kell adnia.
- Savanyítószerek: Ez lehet ecet, citromlé és/vagy limelé. A teljes terméknek legalább 2,5 százalékban kell ezeket tartalmaznia.
- Tojássárgája: És itt a lényeg: tojássárgája nélkül a majonéz nem majonéz. Kiváltható egyéb összetevőkkel, de akkor azt már jelezni kell a csomagoláson, a növényi alapanyagokból készült "sajtokhoz" hasonlóan.
- Egyéb összetevők: Például fűszereket, édesítő- és tartósítószerek.
És még egy kicsit a tojás-téma. Habár a majonéz tömegét nem a tyúkok által előállított protein adja, létfontosságú feladata van a keverékben. A növényi olaj és a víz (amit szintén tartalmaznak a majonézek) magától nem keveredik el egymással, kicsit "rá kell segíteni" erre a folyamatra - és pontosan ezt teszi a tojás. Amint fent is írtuk, természetesen kiváltható például keményítővel, lecitinnel vagy glicerinnel, de az már nem az "eredeti" majonéz lesz.