Egy szörnyű kór: vitiligo

Bőrbetegsége miatt terrorizálták az iskolában

Lisa Johnson amióta csak az eszét tudja, mindig is gúnyolódások célpontja volt, és a 24 éves nőt ma is gyakran megbámulják az utcán. Egy ritka bőrbetegségben, vitiligóban szenved.

2014.09.17 12:00ma.hu

Hatalmas fehér foltok borítják a 24 éves Lisa Johnson testének egyharmadát, amit még eltakarni sem nagyon tud: hiába venne fel hosszú nadrágot és csuklóig érő ujjú felsőt, még az arca is egy fekete-fehér térképre hasonlít. A Los Angelesben élő nő egy ritka bőrbetegségben szenved, amit úgy hívnak: vitiligo. Ez a rendellenesség nem veszélyezteti az életet, de pszichológiai hatásai pusztítóak lehetnek azok számára, akiknél kialakul.

Lisának gyerekkorában jelentkeztek az első tünetek, amikor a melanin nevű festékanyag hiánya miatt – ez normál esetben minden ember bőrében természetes módon képződik – világos foltok alakultak ki. A gyerekek rendszeresen csúfolták emiatt az egyébként barna nőt, a középiskolás évekre pedig úgy emlékszik vissza, mint a pokolra. "A gyerekek nem igazán voltak megértőek velem. Visszaélés, csúfolódás és küzdelem, ezekkel nehéz volt megküzdeni" – mesélte egy Amerikában most bemutatásra kerülő dokumentumfilmben.

Fotó: YouTube

"Csak hazamentem és sírtam. Mindig egyenesen a nővéremhez szaladtam. Ő mindig mögöttem állt és megvívta az én csatáimat" – folytatta a nő. A sorozatos zaklatás odáig vezetett, hogy bár még csak 24 éves, szinte retteg, mert mindig a legrosszabbra számít, valahányszor kilép az utcára. "A legnehezebben azt kezeli, amikor megbámulják" – vette át a szót a barátja, Robert Allen. "Ahelyett, hogy azt mondanák, helló, hogy vagy, csak bámulnak rá."

Az első fehér folt 7 éves korában jelent meg a lábán, de akkor még nem tudhatta, milyen gyorsan és mekkora mértékben fog elterjedni. 17 év kellett ahhoz, hogy bőrgyógyászhoz forduljon, ahol jó híreket kapott: egy úgynevezett keskenysávú UV-fényterápia segítségével újra megszínezhetik a bőrét az elfehéredett területeken is. A terápia ugyan nem azonnal fejti ki a hatását, eltart egy kis ideig, míg a bőre színe egyenletes lesz, így addig is egy speciális "álcázó" terméket kapott a fiatal nő a kezelőorvosától, Dr. Pearl Grimestől, de már maga a reménysugár is örömmel töltötte el, és mikor meglátta magát a barna maszkban, boldogan mosolygott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.