Kire jellemző inkább a vitiligo?

A szem színe előre jelzi a betegséget?

A szemünk színe segítheti előre megjósolni a vitiligo nevű, autoimmun betegség kockázatát, melynek során a bőr elveszíti pigmentjét - állapították meg kutatók.

2012.05.09 10:15ma.hu

Segíthet a szemszín előrejelezni a vitiligo nevű rendellenességet - ez az autoimmun betegség a bőr pigmentjének elvesztésével jár.

Egy új - 3 ezer, nem hispán-európai származású amerikai emberen végzett - tanulmány felfedezte: a kék szemű emberekre kevésbé jellemző a vitiligo jelentkezése. A kutatók azonosítottak 13 új gént is, amelyek fogékonnyá tehetnek az állapot kialakulására, melynek eredménye gyakran az egyenetlen fehér foltok jelentkezése a bőrön és a hajon.

A vitiligóban szenvedő emberek 27 százalékának kék/szürke a szeme; összehasonlítva a nem hispán-európai származású amerikaiak 52 százalékával, akinek nincs ilyen betegsége. A vitiligóval élők 43 százalékának sárgásbarna vagy barna a szeme. A betegek 30 százalékának zöld vagy mogyoróbarna szeme van.

S bár a tanulmány a vitiligo-ra koncentrált, a kutatók rávilágítottak, hogy a szem színe segíthet előrejelezni az emberek esélyét a melanoma betegségre is. A barna szeműeknél véleményük szerint kisebb a valószínűsége a kór kialakulásának.

"Genetikailag a vitiligo és a melanoma poláris ellentétek - magyarázta Dr. Richard Spritz, a Colorado egyetem egészségügyi iskolájának munkatársa. - Ugyanazok a genetikai változások egyeseket a vitiligóra hajlamosabbá, de a melanómára kevésbé esélyessé tesznek, vagy fordítva. A vitiligo autoimmun betegség, mely során az ember immunrendszere megtámadja normális pigment sejtjeit. Úgy gondoljuk, hogy a vitiligo egy normális folyamat túlműködése, amikoris az immunrendszer megkeresi és elpusztítja a korai rákos melanoma sejteket."

A szakember hozzátette, a vitiligo-val küzdő embereknek nagyobb az esélyük más autoimmun betegségekre is, mint például a pajzsmirigy-betegségre, az 1-es típusú cukorbetegségre; a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy felfedezéseik segíthetnek többet megtudni ezen betegségek genetikai alapjairól is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.