Miért nem akarunk sportolni?

A 10 leggyakoribb kifogás, hogy ne kelljen sportolni...

Szakemberek diéta mellett a sportot javasolják, mint az egyik legfontosabb tényező egészségünk megőrzésére. Ám nagyon sokan kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen sportolniuk. Miért?

2010.07.27 11:06

Nem szeretnék megizmosodni!
 
Ezt a veszélyt még azoknak is gyakran sikerül elkerülni, akik életcélul tűzték ki a megizmosodást. Tiszta szívvel állíthatom, hogy az ösztrogén túlsúlyban élő női egyedek nagyon ritkán izmosodnak túl. A szexi női test feszes, sportos és rugalmas. Ez egy részről genetikai adottság és sokszor a 20 év alatti kor velejárója, de rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással több évtizedig megőrizhető. 

Nincs időm!
 
Vessen számot az elmúlt hetéről. Mennyi időt töltött a tv előtt, mennyit kávézóban, vagy a számítógép rabjaként? Ugye? A testmozgás, nem kell, hogy minden napjának része legyen, de hetente 2-3 napon biztosan szabaddá tudná tenni magát 1-2 órára. Az egészsége ennyit megér ! 

Nagyon fáradt vagyok, sokat dolgozom, meg itt van a család is. 

Ne feledje, nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Legyen ügyes és talpra esett, szervezze meg jobban az életét, és otthon is álljon a sarkára, Önnek is jár pár szabad óra. Jelöljön ki három napot a héten, legyen mondjuk hétfő - szerda - péntek. A hétvégén főzzön kicsit többet, így hétfőn ezt az időt megspórolhatja, menjen apuka az oviba a gyerekért vagy vigye magával, hiszen sok fitneszterembe van már gyerekmegőrző. 

Már 3 éves kortól viheti a gyerekeket is edzésre - atlétika, fitnesz, úszás, küzdősportok - és már ott is van a mozgásra szánt idő, amíg a gyerek is sportol. Gyerek nélkül, pedig a kedves hímnemű egyedeket kell kirángatni a fotelból a meccs elöl, és elvinni squash-olni, kondizni, futni, bicajozni, úszni....Lehetőségek végtelene várja! 

Nincs pénzem! 

Ezt Ön sem gondolhatja komolyan! Az interneten böngészve igazán nem nehéz rábukkanni egy-egy olcsóbb stúdióra. Érdemes figyelemmel kísérni a nyílt hétvégéket, az ingyenes rendezvényeket. Nem beszélve arról, hogy nemcsak tornateremben lehet sportolni. Ha otthon edzene, elég egyszer beruházni egy megfelelő DVD-re, videóra. Ennél is olcsóbb megoldás a szabadtéri sportolás, mint például a futás, biciklizés vagy a gyaloglás (persze a megfelelő ruházatról, cipőről itt is gondoskodni kell).

Már többször lesérültem, félek a mozgástól.
 
A testmozgás sérülésekkel is járhat, de ez nem szabad, hogy elvegye a kedvünket. Érdemes elemezni, miért is történt velünk baleset. Talán nem jó sportot választottunk? Mindenkinek vannak genetikai, korral járó, vagy a neme jellegéből esetleg betegégből adódó korlátai, de minden ember találhat egy olyan mozgásformát, ami egészségesebbé, teljesebbé teszi életét. Kérjen tanácsot edzőktől, sportorvostól, de ma már divatosak az életmód tanácsadók, akik szintén segíthetnek a helyes választásban. Talán helytelenül végeztük a testmozgást? Bemelegítés, fokozatosság, megfelelő ruházat, elővigyázatosság: ezek mind-mind nagyon fontosak. Ne adjuk fel, higgyék el nekem, megéri! 

A sportolás nagyon fárasztó, én egy lusta ember vagyok. 

Lustának lenni nem dicsőség, de ha ez van, nincs mit tenni. Vagy talán még is? A sportok egy része nem fárasztó, inkább relaxáló, testi-lelki harmóniára törekszik: ilyen a jóga, a pilates, a tai chi. Sőt mondok még valamit, a mozgás szórakozás, vagy éppen művészet, mint például a tánc, ami lehet Salsa vagy keringő, de akár Break vagy Elektric Boogie is. 

Aztán ha végképpen semmi nem csigázza fel, ültessen fát, építsen kertet, takarítson ki, pucolja meg az ablakokat vagy gyalogosan menjen bevásárolni, ez mind mozgás. Nem állítom, hogy különösebben zsírégető hatású, de mozgás. Az is elképzelhető, hogy pár pilates óra után, rájön, hogy a teste egy hangszer, és megtanul rajta játszani, és soha többet ki nem hagy egy hetet sem, hogy ne mozogna kicsit. Egyet gondoljon végig mielőtt minden mozgást elutasít: amit nem próbált arról nem tudhatja, hogy milyen. Adjon magának esélyt, és próbáljon ki minél több mozgásformát, egy biztosan magával ragadja. 

A sportolás unalmas! 

Nem, nem! Téved! A mozgás remek lehetőség a trécselésre. Itt nem a súlyzós edzésekre vagy a maratoni futásra gondolok, hanem például a sétára, ami tökéletes zsírégetéshez. Ugyanis, ahhoz hogy jól "égjen a zsír" oxigén kell a szervezetedbe. Mozgás közben akkor van jó kap szervezetünk elég oxigént, ha beszélni is tud. Tehát irány az edzőterem vagy a park - de előtte szedje össze barátnőjét, akivel idáig napi fél órákat beszélt telefonon - és séta - terefere - séta - terefere -séta - terefere. 

Gondolom nincs kétsége, hogy heti háromszor ötven percet, minden gond nélkül végig beszélget a barátnőjével!? Én akár 1.5 órát is sétálok csacsogás közben és észre sem veszem, hogy 800 kalóriától szabadultam meg, arról nem is beszélve, hogy ezer jó tanácsot kapok, és adok közben a barátnőmnek. 

A végére három elképesztő kifogást tettem, de biztosan lesz Önök között aki mosolyogva ugyan, de magára ismer.

Nincs egy megfelelő ruhám, és nem is tudom hol vegyem meg. 

Ez egy nagyon gyenge kifogás, szerintem találjon ki valami ütősebbet. 

Én már annyi mindent kipróbáltam, rajtam semmi nem segít. 

Mennyi mindent próbált ki? Mennyi ideig próbálta? Hogyan próbálta? Ezekre a kérdésekre, ha őszinte választ ad magának, Ön is rájön, hogy a kifogás nem helytálló. Igazán a mozgással mi is a cél? Szép forma? Zsírvesztés? Szabadidő aktív eltöltése? Közösségbe járás? Igen ez mind, de első és legfontosabb amiért a mozgás egy életre szól az EGÉSZSÉG! 

Szép vagyok én így is, minek sportoljak 

Nagyon sok fiatal lánytól hallottam ezt a kifogást, és mindig el kellett, hogy keserítsem őket: ez az állapot mulandó, és minél később választja az egészséges élet útját annál rögösebb lesz, de SOHA NEM KÉSŐ.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.