Veszélyek a szájban és az ágyban...

Az orális szex sem olyan kockázatmentes már...!

Amikor a gumióvszer felhúzásáról van szó, egyértelmű számunkra, hogy megtettünk mindent a megfelelő védekezésért - de mi a helyzet az orális szexel?

2012.03.03 14:55ma.hu

Bár az orális szexet mindig kis kockázatú kényeztetési módszernek hittük az ágyban - különösen összehasonlítva egy teljes szexuális aktussal -, egy új tanulmány, mely a Journal of Sexual Medicine-ben jelent meg, rámutat: egyre nő az orális szex útján terjedő fertőzések gyakorisága.

Melyekről van szó? Elsősorban a szifiliszről, a gonorrheáról, chlamydiáról. A jó hír, hogy mindhárom gyógyítható.

A rossz hír, hogy a HPV-nek és a herpesznek ellenben csak kezelése van, gyógymódja nincs, ha a szájon át terjedő fertőzésekről van szó.

Mi lehet a megoldás? A megfelelő és alapos szájápolás mindenképp fontos, de bizonyos esetekben nem elég.

Ha tartós kapcsolatról van szó, érdemes teszteltetnie magát mindkét félnek szex előtt. Sajnos, a legtöbb esetben csak a nemi szerveket tesztelik az orvosok - tehát ha chlamydia vagy gonorrhea miatt megyünk vizsgálatra, a nemi szervek tesztjéből nem fog kiderülni, van-e valamilyen fertőzés például a torokban.

Ráadásul, számos orális úton terjedő fertőzésnek minimális, vagy egyáltalán nincs mellékhatása.

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy szükséges lenne orálisan is teszteltetniük magukat, ezért valójában nem tudni, hányan járnálnak fertőzötten.

Egy gyors nyálteszt megoldást jelenthet, ha meg akarunk győződni arról, fertőzöttek vagyunk-e.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.