A migrénes nők 90 százalékánál alacsony a vágy

"Drágám, ma ne" - a fejfájósnak még a szex is fáj!

Talán tényleg fejfájása van - azoknál a nőknél, akik migréntől szenvednek, sokkal jellemzőbbek a szexuális problémák - állapította meg egy új tanulmány.

2012.03.02 08:15ma.hu

A fejfájós nők 90 százalékának szexuális problémáik is vannak - a fájdalom szex közben és a vágy alacsony szintje gyakran együtt jár - állítják a tudósok. Tanulmányuk rávilágított, hogy a fejfájás miatt kezelt nők 29 százalékát borzasztóan zavarja is ez a szituáció.

Számos esetben a fejfájás növeli az aggodalom, a szorongás érzését, míg a migrén és a tenziós fejfájás a szex közbeni fájdalomhoz és lecsökkent vágyhoz köthető.

Az olaszországi, paviai egyetem kutatócsoportja megállapította: a komoly fejfájásról beszámoló hölgyeknél igen magas a szexuális tünetek és szexuális szorongás aránya.

A tanulmány 100 nőt vizsgált - átlagosan 40 évesek voltak és mindannyiukat kezelték a fejfájás miatt, amely már évek óta kínozta őket.

A legtöbbjük migrénnel küzdött; tenziós fejfájása és krónikus fejfájása is sokaknak volt (ez azt jelenti, hogy egy hónapban több, mint 15 napon át fájt a fejük). A kutatók kérdőíveket töltettek ki velük, neurológiai vizsgálatokon estek át.

A szexuális életüket érintő kérdőívek meghökkentő eredményeket hoztak: a résztvevők 91 százalékának szexuális problémái jóval túlmutattak a normálisnak tekinthető szinten.

A hölgyek 20 százaléka hypoaktív szexuális vágy-zavarral küzdött, ennek során a tartósan alacsony nemi vágy csaknem állandó stresszt okoz, a további 17 százalék azonban nem szorongott az alacsony szintű vágy miatt.

A tanulmány, melyet a Sexual Medicine közölt, arra is rámutatott: a fejfájós embereknél a probléma gyakran párosul hangulati rendellenességekkel, depresszióval, szorongással. Ezek szintén befolyásolják a vágyat és a szexuális elégedettséget.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.