Előrevítheti, hogy bánnak majd vele

A depressziós gyerek kivívja a többiek ellenszenvét?

A depressziós gyermekek fokozottan ki vannak téve a megfélemlítésnek, el nem fogadásnak - állítja egy új tanulmány, mely rácáfol a korábbi vélekedésre, miszerint a negatív emberi kapcsolatok vezetnek pszichológiai problémákhoz.

2012.02.09 16:55ma.hu

Könnyebben válnak a megfélemlítés, zaklatás, gúnyolódás célpontjaivá a depressziós gyermekek. A felfedezés megkérdőjelezi azt a korábban elterjedt, széleskörben elfogadott nézetet, miszerint éppen a megfélemlítés vezet a pszichológiai problémákhoz - vélik az Arizonai egyetem kutatói.

"A feltételezés általában az, hogy a problematikus osztálytársi-, iskolatársi kapcsolatok eredménye a depresszió. Ám rájöttünk, hogy a depresszió tünetei előrevetítik a negatív kapcsolatokat" - mondta el Karen Kochel professzor asszisztens. - Megvizsgáltuk a kérdést több szempontból, és nincs rá bizonyíték, hogy a rossz iskolai kapcsolatok jeleznék előre a depressziót".

A kutatók 486 gyermek adatait elemezték, 4-6. osztályosokét. Kiderült, hogy ha valaki a 4. osztályban depressziós volt, az előrevetítette az 5. osztályban az elszenvedett gúnyolódásokat, mások megfélemlítő viselkedését vele szemben, 6. osztályra pedig az el nem fogadottságát.

A Child Development-ben megjelent tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a tanítóknak, adminisztrátoroknak és a szülőknek figyelniük kellene a jelekre, a depresszió tüneteire, amelyek megjósolják, hogyan éreznek majd a többiek iránta.

A pozitív iskolai kapcsolatok ugyanakkor fontosak az alkalmazkodáshoz, a mentális egészséghez, a sikerhez.

"Amennyiben tényleg így van, és a gyermekkori depresszió előrevetíti a másokkal való problémás kapcsolatokat, valóban nagyon lényeges a tüneteket észrevenni idejekorán. Ez különösen igaz, ha azt nézzük, hogy a társadalmi beilleszkedés a serdülőkorban kezdődik meg, és működése egész életünkre kihathat"
- tette hozzá a szakember.

Mivel a serdülők általában egyre több időt töltenek a társaikkal és egyre kevesebbet a szüleikkel, az iskola az egyik legalkalmasabb hely a depresszió korai tüneteiknek felfedezésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.