Az üzenetek elborítanak, a stressz nő

Minél többször csekkolod a telefonod, annál idegesebb leszel!

A mobiltelefonunk kényszeres ellenőrizgetése nem túl okos dolog. A stressz szintünket egyenesen növeli, minél több üzenetet kapunk - figyelmeztetnek brit kutatók.

2012.01.13 14:23ma.hu

Ha nincs is vele igazán dolgunk, amikor hirtelen nem tudunk mit kezdeni a kezünkkel, már-már kényszeresen nyúlunk a mobilunk után. Állandó ellenőrizgetése azonban nem jó ötlet. A kényszeres mobilhasználat stresszel.

Brit kutatók szerint különösen az egyre népszerűbb, internet-elérhetőséggel rendelkező telefonok és a stressz szintjének emelkedése között van nagy összefüggés.

Ennek oka egy könyörtelen szükség-érzet, hogy a bejövő üzenetekre, figyelmeztetésekre, vagy bármire azonnal reagálnunk kell. Meglepő módon azonban, ha a mobilok csupán "rendeltetésszerű" használatát vizsgálták - például munkaügyi hívásokra -, a stressz szint kevésbé volt magas...

Nagyon úgy tűnik, hogy a stresszt inkább a személyes használat, azaz a közösségi oldalak, a baráti kapcsolatok internetes fenntartása fokozza.

A maroktelefonokat egyre több és több feladat megoldására használják az emberek - mondta el Richard Balding pszichológus a Worcesteri egyetemről. - Ám minél több dologra használjuk, annál függőbbé válunk tőlük, és ahelyett, hogy enyhítenék a stresszt, inkább növelik azt.

Hogy rájöjjenek, milyen mértékben van hatással a különféle okostelefonok használata az emberek stressz-szintjére, Balding és kollégái pszichometrikus teszteket végeztek több, mint 100 résztvevőn, akik között voltak egyetemi hallgatók, kiskereskedelmi dolgozók, sőt a közszféra munkavállalói is.

Mindannyiuknak válaszolni kellett a telefonhasználattal kapcsolatos kérdésekre. A kutatók megállapították, a legtöbb ember azért szerez be ilyen telefont, hogy könnyebben kezelhesse munkahelyi kötelezettségeit.

Csakhogy végül, mivel megvan a lehetősége, szinte mindenki "belecsúszik" a netes közösségi oldalak rendszeres böngészésébe. És minél többször ellenőrzi már-már kényszeresen, történt-e azokon valami újdonság, annál inkább nő a stressz-szintje.

Bizonyos esetekben a nyomás a többiekkel való kapcsolatban maradásra olyan extrém, hogy a felhasználó még a rezgő figyelmeztetést is beállítja a telefonján, hogy semmit ne mulasszon el.

"Természetesen jó dolog a barátokkal tartani a kapcsolatot - mondta el Balding. - de mindenkinek szüksége van szünetre! Különben megvan a veszélye, hogy a stressz és a feszültség végül negatív hatással lesz a kapcsolatainkra."

Sonja Lyubomirsky, a Riverside-i Kaliforniai egyetem professzora hozzátette, hogy az eleve stresszes és neurotikus embereknél még nagyobb az esélye, hogy állandóan kényszeresen ellenőrizgessék a mobiljukat - úgy érzik, folyamatosan szükségük van rá.

Nem ártana valóban tisztában lenni azzal, valójában mi az ok és az okozat - több tanulmány is kimutatta, hogy az embereknek tetszik, hogy részt vehetnek barátaik "minden percében".

Ez nem feltétlen rossz dolog. Időt takarítunk meg vele, könnyebb a kapcsolattartás, és lehetővé teszi, hogy több dologra figyeljünk egyszerre. Tehát, minden attól függ, hogyan használjuk azt a telefont - tette hozzá Sonja Lyubomirsky.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.