Férfi-nő barátság: mi súrolja a bizonyos határt...

"De miért bókol a pasim a havercsajának...?" - vedd észre a jeleket!

Örök kérdés: van-e igazi barátság nő és férfi között? Létezik, de vannak esetek, amikor a dolog már a közelebbi kapcsolatba kerülést súrolja. Mi számít még normálisnak, és mi nem?

2011.08.29 10:30ma.hu

Bizonyára vagyunk egy páran, aki megélt már hasonló helyzetet, vagy jelenleg is tapasztalja.

Kedvesének van olyan barátnője is, aki tényleg csak barát, és nem több. Legalábbis minden erre utal. Hosszú évek óta ismerik egymást, mindent tudnak a másikról, sok a közös élmény, mindig van mesélnivaló.

A kedvesnek valójában semmi gondja nem lehetne a szerelme "havercsajával", ugyanis kedves, jópofa, és kedvelik is egymást.

De legbelül vajon hogyan éli ezt meg a a szerelmes ezt a helyzetet, aki szívesen lenne a barátnő helyében olyan szempontból, hogy azzal a párja mindent megoszt?

Felmerül benne a kérdés: talán többet is, mint vele? Természetes, hogy az is megfordul a fejében: vajon a szerelme kibeszéli azzal a lánnyal a kapcsolatukat is?

Párja a legjobb barátnővel azonban - elmondása szerint - sosem kezdene semmit. Ha szerettek volna, már jóval korábban - talán évekkel ezelőtt - megtehették volna, állítják. Ebben kétségtelenül van valami. És valóban léteznek olyan férfi-női barátságok, ahol a feleknek eszükbe sem jutott soha, hogy lehetne köztük kapcsolat is, mert nincs meg a fizikai összhang, hiába jönnek ki jól emberileg egymással. Mint barátot azonban nem szeretnék elveszíteni a másikat.

Mikor súrolja azonban a határt egy ilyen kapcsolat? Abban az esetben, ha az egyik - vagy netán mindkét fél? - reménykedik, hogy mégis lehetne ez a barátságnál több.

Gyanakvásra ad például okot, ha olyan kedveskedő beceneveket adnak egymásnak, amilyet az ember nem igazán használ a haverjára. Ha "baby"-nek szólítja, édesnek nevezi, aranyos állatneveket aggat rá, illetve megjegyzi, milyen csodásan néz ki bikiniben.

Ez bizony adhat okot féltékenységre. Nehéz kérdés, hogyan döntse el a szerelmes, van-e oka gyanakodni? Netán annyira vak, hogy nem veszi észre, tényleg folyik itt valami....?

Azzal mindkét félnek tisztában kell lennie egy férfi-női barátságban, mi eshet rosszul a másik kedvesének, és legalább a jelenlétében nem viselkedik a megszokott módon. Flörtre emlékeztető akciókat, megjegyzéseket például nem ildomos bevetni...

Az igazi férfi-női barátság nem sokban különbözik attól, mint egy férfi-férfi barátság, vagy egy nő-nő közti barátság. Egy lány megmondja a barátnőjének, hogy csodásnak áll rajta a bikinije, azért, mert annak jólesik a segítsége és a véleményére is ad.

A pasik azonban nemigen tesznek ilyet, főleg nem lánybaráttal. A férfiak a havernak, barátnak számító lányok iránt inkább csipkelődéssel, viccelődéssel mutatják ki megbecsülésüket, szeretetüket. Vagy éppenséggel kritikusan méregetik, hogyan néz ki abban a fürdőruhában.

Egy férfi nemigen használ aranyos állatkaneveket olyan nő megszólítására, akivel nem szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni (értsd: együtt is aludni).

Persze nem lehet általánosítani, de mindezek figyelmeztető jelek lehetnek: nem árt résen lenni a haverlánnyal szemben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.