Bűnügy

Letartóztatásban maradnak a milliárdos adócsalással gyanúsított céghálózat vezetői

Egy egymilliárd forintos adócsalással gyanúsított nemzetközi céghálózat hat gyanúsítottja közül háromnak a bíróság megszüntette a letartóztatását, a szervezet három vezetőjéét azonban három hónappal meghosszabbította.

2020.04.14 12:57MTI

Reszl Ildikó Komárom-Esztergom megyei főügyész közölte: a szabadlábon védekező gyanúsítottakat bűnügyi felügyelet alá helyezték.

A főügyészség 2019 októberében közölte, hogy egy Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban bejegyzett cégekből álló hálózatot derítettek fel, ahonnan jelentős összegek áramlottak egy tatai vállalkozáshoz. Egy férfi 2015 óta fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, ennek része volt ez a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A szervezet vezetőjét nemzetközi elfogatóparancs alapján Amerikában fogták el.

A fiktív számlákat két, az informatikai szektorban működő tatabányai vállalkozás fogadta be 16 cégtől. Az általános forgalmi adó fizetésére vonatkozó kötelezettségük mértékét csökkentették, így a költségvetésnek csaknem egymilliárd forintos kárt okoztak.

A fiktív számlákat kiállító alvállalkozók bankszámláira a haszonhúzó két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalásokat, a pénzt pedig a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint továbbküldte más cégek számláira. Onnan általában ATM-en levették a pénzt, és visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőinek.

A tatabányai vállalkozások részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár volt, akik ügyvezetői tevékenységet nem végeztek.

A bűnszervezet vezetője a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, és az Egyesült Királyságban alapított cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű vállalkozáshoz.

A tatai céget a céghálózat irányítójának felesége vezette. A jogtalanul megszerezett összegekből 12 ingatlant vásároltak, ezek bérbeadásával jutottak legálisnak tűnő jövedelemhez.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást; az ügyben öt európai államhoz fordultak jogsegélykérelemmel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.