Önkormányzat 2019

Hermánszegen indulna a legtöbb polgármester-jelölt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulna a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson.

2019.09.13 23:30MTI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek reggeli adatai alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra.

Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a "rekorder", ahol 13 jelölt indult.

A tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket úgynevezett egyéni listán választják meg, a választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani. Ebben a "rekorder" a Békés megyei Kunágota, ahol 49 jelölt indul a hat képviselői helyért, de 48 jelölt van a Hajdú-Bihar megyei Egyeken, 46 a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon és a Baranya megyei Alsószentmártonban, 42 pedig a Heves megyei Halmajugrán.

Negyven egyéni listás jelölt van Tiszalúcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), 38 Battonyán (Békés megye), 36 Aranyosapátiban (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és Jászárokszálláson (Jász-Nagykun-Szolnok megye), 35 pedig Tápiószőlősön (Pest megye).

Öt évvel ezelőtt 45 jelölt volt a legtöbb, ennyi közül választhattak Mezőkovácsháza (Békés megye) és Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) választópolgárai.

Az október 13-ai választáson a legidősebb jelölt 92 éves, a legfiatalabb 18 éves.

A statisztika szerint a polgármester-jelöltek közül 5858 férfi és 1739 nő; egyéni listán 23 130 férfi és 11 947 nő indulna, a tízezresnél nagyobb településeken pedig az egyéni választókerületekben 4318 férfi és 1604 női jelölt van. A települési nemzetiségi választáson 7917 férfi és 6468 nő indulna.

A választáson indulni szándékozó jelöltek hétfőn 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat, ezek ellenőrzése után a választási bizottságoknak négy napon belül, vagyis péntek éjfélig kell dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, ezért még egy ideig folyamtosan frissülnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.