Önkormányzat 2019

Újabb országos nemzetiségi listákat vett nyilvántartásba az NVB

Újabb 11 országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

2019.09.10 18:38MTI

A testület nyilvántartásba vette a Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület - Szerb Szövetség - Szerb Szövetségi Egyesület - Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület közös országos listáját, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listáját, az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listáját, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület listáját, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület listáját, a Hrvati-Horvátok Egyesület - Soproni "Cakav katedra" Egyesület közös listáját, a Magyarországi Szlovének Szövetsége listáját, a Budapesti Román Egyesület listáját, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület - Lengyel-Magyar Klub - STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület közös listáját, Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület listáját, a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listáját.

Október 13-án a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg.

Az országos nemzetiségi listákat szeptember 10-én 16 óráig kellett bejelenteni az NVB-nél. Az NVB korábban már nyolc országos listát vett nyilvántartásba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.