Önkormányzat 2019

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat az NVB

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

2019.09.06 17:54MTI

A testület nyilvántartásba vette a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület, a Magyarországi Horvátok Szövetsége, az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listáját, továbbá a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, a Csabai Szlovákok Szervezete, az Identita Szlovák Egyesület és a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete által állított közös listát, az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület listáját, valamint a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület listáját.

Október 13-án a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg.

Az országos nemzetiségi listákat szeptember 10-én 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.