Liget Budapest

Egymás arcába köpködve ordított Illés Zoltán és egy rendőr a Városligetnél

Pattanásig feszült a helyzet csütörtökön a Városligetben. A fák kivágását civilek próbálták megakadályozni, a tiltakozók között ott volt Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára is.

2016.03.19 07:51ma.hu

Illés Zoltán, a Fidesz képviselője, volt környezetvédelmi államtitkár üvöltözött egy rendőrrel a Városligetben csütörtök délelőtt. A politikus a fák kivágása ellen tiltakozott és egy akciója közben került szóváltásba.

Screenshot

Civil aktivisták, többek között a Legyen a Liget a kertem nevű Facebook-csoport tagjai riadóztatták egymást, hogy elkezdték kivágni a fákat a Városliget egykori Kertem nevű szórakozóhely területén, amelyre a tervek szerint a Magyar Zene Háza nevű intézményt építenék fel 2018-ra. A helyszínre hamarosan nagyobb tömeg gyűlt össze, köztük Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának volt elnöke, fideszes politikus is.

Screenshot

A tiltakozás elérte a hatását, a munkások végül levonultak a helyszínről. Illés Zoltán viszont, a kerítést takaró ponyva bontása közben szóváltásba keveredett az egyik rendőrrel, aki üvölteni kezdett és tányérsapkájával véletlenül lefejelte a politikust, ami végül a földre. A kedélyek hamar lecsillapodtak a másik rendőr higgadt fellépésének köszönhetően.

A volt környezetvédelmi államtitkár szerint teljesen törvénytelen, amit a Főkert csinál, minden fa egészséges és nem várták meg a fellebbezést sem. A fideszes politikus elmondta: fekete fóliával akarták eltakarni a barbarizmust, ezt nem hagyhatta, a fóliát tartó drótokat tekerte le, de nem rongálni akart, csak azt, hogy az emberek is lássák, mit csinálnak a fákkal. Hozzátette: ennek kapcsán ráhívták a rendőröket, akik közül az egyik az arcába üvöltött. A területre azért hatoltunk be, hogy polgári engedetlenséggel, együtt akadályozzuk meg a fák kivágását – fogalmazott.

A szakmaiatlanság dominál a különböző döntésekben a Liget projekttel kapcsolatban, én támogatom a kulturális épületek felhúzását, de nem fák kivágásával – ezt Illés Zoltán mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A politikus elmondta: eddig mindig fehér ingben és nyakkendőben járt, azonban most vett magának egy kockás inget, és abban jött most is. Hozzátette: továbbra is Fidesz-tag, és az is marad, a fideszesek 67 százaléka egyetért a pedagógusok követeléseivel. Illés Zoltán szerint olyan, embereket szolgáló politikára van szükség, ami szakmai alapokon áll, szakmai becsületre épül.

A volt államtitkár elmondta: Matolcsy György és az MNB szakmaiatlanul és becstelenül akarja megépíteni a balatonfenyvesi kikötőt Natura 2000-es területen, úgy, hogy közben a kicsiket fenyegetik meg, ha nem kapják meg az engedélyeket. A Kossuth téri fákkal kapcsolatban azt mondta: azok kivágása is zavarta anno, akkor is tiltakozott, belülről is, legyintettek egyet és ignoráltak. A fideszes politikus elmondta: sajnos egy olyan kormányülésre sem hívták el, ahol a Kossuth téri fák ügye terítékre került.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.