Demonstráció

Városliget - "Ne vágj ki minden fát!"

Ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak a budapesti Városliget fáinak kivágása, illetve a terület beépítése ellen pénteken.

2016.03.18 15:41MTI

A jogállami eszközök kimerülése után csak polgári engedetlenséggel lehet megakadályozni a Városliget fáinak kivágását és a terület beépítését - jelentette ki a PM-es Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Közölte, az állandó jelenlét biztosítása érdekében egyfajta szabadegyetemet, kulturális programokat és beszélgetéseket szerveznek az egykori Kertem szórakozóhely területén. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke hozzátette: ettől azt várják, hogy nem csupán a további fakivágások megakadályozása érdekében indított csatát, de a Liget-projekt elleni háborút is megnyerik.

Pártállástól függetlenül várnak mindenkit a Ligetbe annak érdekében, hogy a saját testükkel védjék meg a fákat - jelentette ki Karácsony Gergely, emlékeztetve arra, hogy Zugló korábbi polgármestere javasolta olyan törvény elfogadását, ami "jogállami módszerekkel ellentétes módon" kivette a Városligetet az általános építési szabályzat alól.

Ha Magyarország jogállam volna, most nem kellene tiltakozniuk és népszavazáson utasíthatnák el a budapestiek a Városliget beépítését - mondta Karácsony Gergely.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője úgy fogalmazott, hogy Budapest ellenségei rárontottak a város tüdejére, de a közjogi eszközök kimerülése ellenére mindent megtesznek azért, hogy a Liget megtartsa rekreációs, közpark jellegét.

Tegnap történt...

VÁGJÁK A FÁKAT A LIGETBEN!Kérlek, segítsetek! Mindenki aki tud menjen ki a Ligetbe, mert elkezdték a pusztítást! Ne...

Közzétette: Szabó Rebeka2016. március 17.

Ez nem politikai kérdés, eljött az ideje a közös cselekvésnek - hangsúlyozta.

Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom képviselője úgy vélekedetett, hogy a Liget-projekt szembemegy a budapestiek akaratával, ezért nem fogják engedni, hogy "suttyomban" fákat vágjanak ki.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője emlékeztetett arra, hogy immár 20 ezer, a projektet ellenző aláírást gyűjtöttek össze, amit átadtak a projekt vezetőinek, ám ezt nem veszik figyelembe. Most azt tervezik, hogy az épületeket tervező japán építészirodákhoz is eljuttatják az aláírásokat, hogy ők is lássák: a lakosság tiltakozik a projekt megvalósítása ellen.

"Ne engedjünk egy fát se kivágni!" - szólított fel a Várnai László.

E megszólalásokat követően, néhány méterrel távolabb, jobbikos országgyűlési képviselők egy körtefa elültetésével tiltakoztak a Városliget fáinak kivágása és a terület beépítése ellen.

Hegedűs Lorántné azt mondta: a Fidesz hazug módon azt állítja, hogy több lesz a Ligetben a zöldterület, ám csak a "zöldhasú dollár lesz több". Értesülései szerint ugyanis a Vajdahunyad várában kaszinót kívánnak létrehozni, amelynek működtetését Andy Vajnára bízhatják.

Felrótta: nem kapott magyarázatot arra, hogy a Vajdahunyad vára területét miért vették ki a műemléki védettség hatálya alól.

Frakciótársa, Kepli Lajos közölte, hogy a körtefa ültetésével képletesen egy famúzeum alapját rakták le a Városligetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.