Összbírói értekezlet

Handó: tiszteletnek és tisztességnek kell jellemeznie a bíróságokat

A 2014-es adatokhoz képest tavaly 32 ezerrel több, összesen 1 millió 488 ezer ügy érkezett a bíróságokra, az ügyhátralék ugyanakkor négy százalékkal csökkent.

2016.02.25 02:31MTI

A tiszteletnek és a tisztességnek kell jellemeznie a bíróságok munkáját, hogy működésük az ügyfelek megelégedésére szolgáljon - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Pécsen, újságírók előtt.

Handó Tünde a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy amit e célok elérése érdekében 2015-ben tettek, azt a számok visszaigazolják.

Közölte: a 2014-es adatokhoz képest tavaly 32 ezerrel több, összesen 1 millió 488 ezer ügy érkezett a bíróságokra, az ügyhátralék ugyanakkor négy százalékkal csökkent.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságokon kilenc százalékkal csökkent az ügyhátralék, összesen mintegy 1300 ügy volt folyamatban december végén - emelte ki az OBH elnöke.

Handó Tünde a szolgáltató bíróságok programról elmondta, hogy 11 százalékkal csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma 2015-ben az azt megelőző évhez képest.

Az OBH elnöke a tömeges bevándorlással kapcsolatos ügydömpinget nevezte az idei év egyik legnagyobb kihívásának.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a Szegedi Törvényszéken 129 tiltott határsértéssel kapcsolatos ügy érkezett büntető ügyszakba, az elmúlt hétvégén pedig mintegy 500 ilyen eset került a bíróság elé.

Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács tagja a migrációs válságra utalva hangsúlyozta, a bírósági szervezet összefogással a rendkívüli helyzeteket naprakészen és szakszerűen tudja kezelni. Hozzátette, valamennyi törvényszékről vállaltak kirendelést bírók ezekben az ügyekben.

Szavai szerint a határzár esetleges további kiépítése miatt lehetséges, hogy a Hajdú-Bihar, Bekés, illetve Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei bírákra fognak olyan feladatok hárulni, amiket majd a központi igazgatásnak kell kezelnie.

Handó Tünde a Pécsi Törvényszék munkájáról szólva kifejtette, a közigazgatási ügyhátralék 36 százalékkal csökkent, a büntetőügyek 24 százaléka fejeződött be a tárgyalás mellőzésével a törvényszék illetőségébe tartozó járásbíróságokon.

Az OBH elnöke szerint a Pécsi Törvényszék bíróságain minőségi ítélkezés folyik. Kiemelte, az összes befejezett per ítéleteinek kilencven százaléka első fokon jogerőre emelkedik.

Elmondta azt is, hogy a bírósági mediáció tekintetében a Pécsi Törvényszék dobogós helyen áll, mivel az ilyen ügyek 61 százaléka megállapodással zárult.

Handó Tünde arról is szólt, hogy a jogtudatosság erősítését célzó nyitott bíróságok programba 4500 diákot vont be a törvényszék.

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke elmondta, tavaly 2014-hez és 2013-hoz képest csökkent a törvényszék ügyforgalma.

A sajtótájékoztatón kiosztott összegzésben olvasható adatok szerint 2013-ban mintegy 53 ezres, 2014-ben majdnem 40 ezres, tavaly pedig több mint 36 ezres ügyforgalmat bonyolított a Pécsi Törvényszék.

Rendeki Ágnes megjegyezte, a törvényszék gazdálkodása takarékos volt, valamennyi főkiadásuk csökkent, valamint növelték informatikai biztonságukat.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke felidézte, testületük Magyarország legkisebb táblabírósága, az összes ítélőtáblára kerülő ügyből 8 százalékkal részesednek, ügyforgalmuk az előző évekhez képest csökkent. Az ítélőtáblára érkező polgári és büntetőügyek 90 százalékának tárgyalása hat hónapon belül befejeződik, a nem peres ügyek pedig három hónapon belül zárulnak le - tette hozzá.

A táblabíróság elnöke kiemelte, tavaly nagy hangsúlyt fektetett az ítélőtábla a regionális képzésekre, amelyeken több mint kétszáz bíró vett részt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.