Ünneplés
Sok évvel ezelőtti áron kerül piacra karácsony előtt a hal
Elindult a karácsonyi lehalászás a hortobágyi tavaknál - pontyból lesz sok, de a piacon amurt, harcsát is találunk majd, nagyjából ugyanannyiért, mint tavaly vagy azelőtt.
2015.11.22 18:53ma.huJavában tart a karácsonyi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságnál, a legtöbb halat - éves termelésének egyharmadát - decemberben értékesíti a társaság.
A legnagyobb mennyiségben most is pontyot vásárolnak a hazai fogyasztók, de jut az ünnepi asztalra busa, amur és harcsa is. Az árakról Kovács Gergely, a halgazdaság kereskedelmi igazgatója azt mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában, hogy azok továbbra is – legalább öt-hat éve – stagnálnak, a piac idén sem nőtt. Olcsóbb nem lesz a hal, de drágább sem. A cég árbevétele mindenesetre várhatóan nőni fog, mert több halat neveltek, mint korábban – tette hozzá.
Nem drágul a hal - Hajnal-táj
Nagy tételben, szállítás nélkül a cégtől a pontyot kilónként 600 forint plusz áfáért vásárolják fel a kereskedők, a busát 300-ért, a ragadozó halakat 1500-1600 forintért. Ezenkívül keszeg és kárász adódik, amit szintén busaárban visznek el.
Arról is beszélt, hogy a statisztikák szerint ugyan nőtt a halfogyasztás Magyarországon, de szerinte ez csak annak köszönhető, hogy mostanában már élő hal súlyára számolják az adatot, ahogyan ezt egyébként külföldön is teszik. Tavaly a megevett hal mennyisége fejenként 4,6 kiló volt Magyarországon. Ez a mennyiség elég nagy arányban tengeri halakból áll, amelyek általában jobban feldolgozottak, mint az édesvízi halak, konyhakészen kaphatók. Mivel ezek használata kényelmesebb – az emberek nem nagyon szeretnek már otthon halat pucolni –, a piac ebbe az irányba mozdul. A halgazdaság próbálja követni az igényeket, a haltermelésüknek majdnem a felét már feldolgozott formában értékesítik.
Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója a Hajnal-tájnak azt mondta, az értékesítésre szánt háromnyaras halak minősége és mennyisége megfelel a legmagasabb követelményeknek is. Lehalászás után a halakat faj szerint különválogatják, majd telelőbe teszik őket, hogy karácsonykor zökkenőmentesen ki tudják szolgálni a piac igényeit.