Nagyot nőhet a decemberi forgalom

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők

A tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom.

2015.11.21 08:24MTI

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom - mondta Vámos György, a szövetség főtitkára az MTI-nek.

A szakember hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése az előző év azonos időszakához képest, ami kiemelkedő ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen az uniós átlag kétszerese.

Hozzátette, hogy az év utolsó negyedévére az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már kifut, ezért a korábbi hónapoknál valamivel kisebb is lehet a várható növekedési ütem, ami ugyanakkor továbbra is kiemelkedő mértéket jelent.

Vámos György kiemelte, a december hagyományosan a legforgalmasabb hónap minden évben. Tavaly az év utolsó hónapjában 907 milliárd forintot hagytak az üzletekben a fogyasztók, tavalyelőtt 873 milliárdot, míg 2012-ben 832 milliárdot.

Az OKSZ előzetes számításai szerint az idén decemberre várt 940-950 milliárd forintból mintegy 170-180 milliárd forint lehet az, amit közvetlenül az ünnepekre költenek a vásárlók. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot.

Leginkább a karácsony húzza felfelé a kiskereskedelem mérlegét, de a Mikulás és a szilveszter is erősíti a forgalmat.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére azt közölte: a társaság a 2014-es üzleti évben 473,7 milliárd forint forgalmat ért el, ez 4,4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Idén erős karácsonyi forgalomra, és 2015 egészére összességében forgalomnövekedésre számítanak.

A 349 Spar szupermarket, a 32 Interspar hipermarket és a 69 franchise üzletük nyitva lesz november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, amit a törvény lehetővé tesz. A Spar üzletek vasárnapi forgalomhoz és vásárlószámhoz köthető adatait megvizsgálva a társaság úgy döntött, hogy az egyetlen szabadon választható vasárnapot eltérő időpontokban kívánja felhasználni, december 27-én előreláthatóan 128 áruházuk tart majd nyitva országszerte.

Auchan Magyarország Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idén eddig stagnáló forgalmat tapasztaltak az előző évhez képest, és az év végén is erre számítanak. A 19 magyarországi Auchan áruház és a hozzájuk tartozó 16 töltőállomás forgalma 326 milliárd forint volt 2014-ben, ennek mintegy 12 százaléka keletkezett decemberben. Az idén megnyitott debreceni és szigetszentmiklósi töltőállomásokkal számítanak kis mértékű emelkedésre a tavalyi évhez képest.

Az Auchan áruházai és a hozzájuk tartozó benzinkutak nyitva tartanak a négy adventi vasárnapon, a szabadon felhasználható vasárnapot szintén eltérő időpontokban veszik majd igénybe.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tájékoztatása szerint a társaság nettó árbevétele a 2014. március 1. és 2015. február 28. között 261,5 milliárd forint, a legmagasabb árbevételű hónap a december volt.

A társaság minden évben a gazdasági növekedésnek megfelelő növekedést prognosztizál. Az idén eddig minimális forgalomnövekedést tapasztaltak. A Lidl Magyarország mind a 164 áruháza nyitva lesz november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án - közölték.

Az Ikea az MTI megkeresésére közölte, két magyarországi áruházukban szintén koncentráltabb a forgalom az év végén, és már érezhetően beköszöntött a karácsonyi időszak. A vásárlók évről évre egyre tudatosabban készülnek az ünnepekre, ami azt jelenti, hogy egyre korábban kezdik meg az ajándékok vásárlását. Ennek megfelelően fokozatos növekedést tapasztalnak, ami a számítások szerint az adventi időszak alatt fog tetőzni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.