Teljes készültség

Megkezdheti békefenntartó feladatát a megnövelt létszámú koszovói kontingens

Elérte a teljes műveleti készenlétet, vagyis megkezdheti békefenntartó feladatát a Magyar Honvédség megnövelt létszámú koszovói egysége.

2014.08.24 18:10MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a Pristinában és Novo Selóban állomásozó magyar békefenntartók az intenzív felkészülés alatt elsősorban agresszív tömeg kezelésére, járőrözésre, ellenőrző-áteresztő pontok működtetésére valamint megfigyelő pontok létesítésére készültek fel.

A magyar KFOR (Kosovo Force) kontingens 11. váltásának katonái szombaton egy ellenőrző gyakorlaton, nemzetközi bizottság előtt bizonyították, hogy felkészültek a rájuk bízott békefenntartói feladatok ellátására, éles helyzetben is bevethetők.

Ezen a minősítő eljáráson minden missziós területre érkező kontingens átesik, csak ezután kezdheti meg feladatát. Mint kiemelték: a Magyar Honvédség a NATO és a koszovói biztonsági erők felkérésére a már korábban is szolgálatot teljesítő manőverszázada mellett egy újabb századot telepített Koszovóba, így a különböző vezető és támogató elemekkel együtt mintegy 120 fős létszámnövelést hajtottak végre.

A növelésnek köszönhetően több mint 300 főre növekedett a kontingens létszáma, a katonák augusztus első heteiben érkeztek meg Koszovóba. A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A térség legjelentősebb stabilizáló ereje a KFOR misszió, amiben Magyarország a kezdetektől, 1999 óta vesz részt – írta a HM közleményében.

A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR feladata a koszovói albánok és szerbek közötti ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, a tűzszüneti megállapodás betartatása, a szerb enklávék védelme, valamint a koszovói biztonsági szektor kialakításának támogatása.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly decemberben kétnapos balkáni útján Pristinában beszélt arról, hogy az Afganisztánból való kivonulás, illetve létszámcsökkentés eredményeképp felszabaduló magyar erők egy részét Koszovóba küldenék.

A honvédelmi tárcavezető kiemelte: "Magyarországhoz nagyon közel van Koszovó, emiatt, valamint a térségben élő magyarok szempontjából is nemzeti érdekünk az ország stabilitása".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.