Baleset

A Magyar Gyorsulási Szövetség engedélyezte a tótkomlósi raliversenyt

Több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.

2019.06.16 19:20MTI

A Magyar Gyorsulási Szövetség (MGYSZ) adta ki a szükséges hozzájárulást a múlt vasárnapi tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez - állt a szövetség szombaton kiadott közleményében.

A június 9-i rendezvény záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott, tizenegyen megsérültek, köztük kilenc ember került kórházba.

A Magyar Gyorsulási Szövetség arra reagálva adott ki közleményt, hogy pár órával korábban a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) közölte az MTI-vel: nem adott ki hozzájárulást vagy engedélyt a tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez.

A Magyar Gyorsulási Szövetség leszögezte, hogy a raliversenyzés az ő sportágai közé tartozik, így az MNASZ semmiféle jogkörrel nem is rendelkezik az Air Sprint versenyek engedélyeztetése vagy egyéb rendelkezési jog gyakorlása terén.

Az MNASZ közleményében kitértek arra: az elmúlt években a szövetség azt tapasztalta, hogy több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.

Az MNASZ utalt arra, hogy ha nem jogszerűen kiadott hozzájárulással rendelkezett a szervező, akkor a hatóságok várhatóan vizsgálni fogják ennek a "körülményeit, az esetlegesen kiadott hozzájárulások jogi hátterét és esetleges szerepüket a sajnálatos baleset kialakulása kapcsán".

Erre reagálva a Magyar Gyorsulási Szövetség azzal vádolta meg az MNASZ-t, hogy "hazug állításokat" terjeszt, és "szándékos rosszhiszeműséggel azt a látszatot akarja kelteni, hogy az MGYSZ jogsértő módon adta hozzájárulását" a tótkomlósi verseny megrendezéséhez. A közleményben emlékeztettek arra: az MNASZ által az MGYSZ ellen kezdeményezett törvényességi eljárás során született jogerős ítélet kimondja, hogy a Magyar Gyorsulási Szövetség országos sportági szövetség.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon múlt vasárnap azt közölte: engedélyezett autóverseny alatt történt a baleset Tótkomlós belvárosában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.