Elhanyagolták a gyermek fogait

Fogászati műtétbe halt bele a kisfiú, a szülőket börtönbe zárták

Börtönre ítéltek egy ausztriai házaspárt, miután a négy éves fiuk belehalt az első fogászati kezelésbe. Eredetileg az orvosok felelősségét vizsgálták, de végül a szülők lettek a hibásak a súlyos elhanyagolás miatt.

2013.11.12 07:34ma.hu

Hanyagság miatt börtönre ítélték egy kisfiú szüleit, aki még 2011-ben halt meg egy fogászati műtét közben. A gyermek azért került fogorvoshoz, mert lyukasak voltak a fogai, és egyszerre tíz tejfogát kellett kihúzni, amihez elengedhetetlen volt az érzéstelenítés - csakhogy ettől a gyermek hörgőgörcsöt kapott, az pedig előbb agyhalálhoz, majd nem sokkal a műtét után halálhoz vezetett. A Grazban történt tragédia után az osztrák ügyészség először az orvosok felelősségét kezdte vizsgálni, de aztán kiderült, hogy a helyzet egészen más.

A jelentés megállapította, hogy az érzéstelenítésre mindenképp szükség volt, hiába csak tejfogakat kellett kihúzni, a tíz fogacska eltávolítása már túl nagy mértékű sérülést jelentett a gyermeki szervezet számára. A vizsgálati eredményben azt is kimondták, hogy nem a műtéthez használt Propofol okozta a kicsi halálát. Ezzel egyidőben elkezdődött a szülők felelősségének megállapítása, amelynek eredményeképp a szülőket hanyagság miatt börtönre ítélték, az ítélet megfogalmazása szerint azért, amiért korábban egyáltalán nem vitték a gyermeket fogorvoshoz, holott láthatóan súlyos fogászati problémái voltak.

Fotó: freedigitalphotos.net

Az anya öt, az apa pedig hét hónapot kapott, mindkettejük büntetését felfüggesztették. Az apa büntetése azért súlyosabb, mert figyelembe vettek két, a jelenlegivel nem kapcsolatos egyéb bűncselekményt is - számolt be az austriantimes.at című osztrák hírhonlap. A pár a bíróságra ügyvéd nélkül érkezett.

A nő azzal védekezett a tárgyaláson, hogy bár látta, mennyire rémes állapotban vannak a kislány fogai, azért nem vitte mégsem fogorvoshoz, mert azt mondta, hogy nem akar menni és egyébként se érzett fájdalmat. A bíró szerint azonban a gyermeknek alig két év alatt szinte teljesen elkorhadtak a fogai, és egy szülőnek ilyen esetben súlyos felelőtlenség a gyermekre bízni, hogy akar-e fogorvoshoz menni.

"Az én hibám volt. Sok édességet evett és szénsavas italokat ivott, bűnösnek érzem magam, amiért sosem tiltottuk tőle ezeket" - hangzott az anya vallomása. Az apa azzal védekezett, hogy nagyon sokat dolgozott, és a felesége azt mondta, hogy úgyis neki kellene fogorvoshoz vinni a kicsit. "Ilyenkor szabadságot kell kivenni és elvinni a gyereket fogorvoshoz" - jegyezte meg a bíró.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.