Újabb hamisítási botrány borzolja Kínát

Óvatosan a disznófüllel: igazinak néz ki, de hamisítják!

Hamisítják a párolt sertésfüleket, ami közkedvelt csemegének számít Kínában. A hamisítás ráadásul nemcsak bosszantó, de veszélyes is: egészségügyi problémákat okozó vegyi anyagokat használnak a gyártásnál.

2012.05.16 11:29MTI

Újabb élelmiszerhamisítási botrány van kilátásban Kínában, miután a közkedvelt párolt sertésfülről derült ki Kelet-Kínában, hogy hamisítják. A Jiangsi tartományi Ganzhou város piacán értékesített csemege állítólag megtévesztésig hasonlít az eredetire, csak éppen - a hatóságok eddigi megállapításai szerint - olyan vegyi anyagok felhasználásával készült, amelyek vérnyomás- és szívproblémákat okozhatnak.

A tartományi élelmiszerbiztonsági iroda a fülimitációkban zselatint és - a szappangyártásnál használatos - nátrium-oleátot mutatott ki azután, hogy egy férfi még március végén panaszt tett a helyi közbiztonsági hivatalban azzal, hogy a disznófülek a főzést követően hányingert keltő bűzt árasztottak.

A termék elsődleges vizsgálatának eredménye alapján a gyanúsított árust két napon belül elfogták, a nála talált mintákat laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá. Az árus nevét nem hozták nyilvánosságra, és egyelőre azt sem közölték, hogy ki, vagy kik a gyártók.

A China Dailyben megszólaltatott szakember szerint a műfüleket nátrium-oleáttal tették ízletessé, de a szer nagyobb mennyiségben magas vérnyomást és szívzavart okozhat. Az ipari zselatin ennél még komolyabb veszélyt jelenthet az egészségre - nyilatkozta Fan Zhi-hong. A szakember felhívta az érintettek figyelmét a körültekintőbb vásárlásra, megjegyezve, hogy a valódi sertésfülek erezettek, rajtuk apróbb szőrszálak is felfedezhetők. A hamisak esetében ezek az "azonosító jelek" hiányoznak.

A kínai online média hamar felkapta az esetet és a képet, amelyen ellenőrök vizsgálnak egy doboznyi hamis disznófület, pillanatok alatt ezrek küldték tovább, vagy használták fel a maguk blogjában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.