Agresszív szülő gyerekének nem jön a nyuszi?!

Büntetés a szülők miatt: nem lesz piros tojás húsvétkor!

Megbüntetik a túlzottan agresszív szülők gyermekeit: idén nem kereshetik a fűben megbújó tojásokat. Valójában épphogy a szülőket próbálják nevelni a tiltással.

2012.03.26 12:29ma.hu

A gyerekeken keresztül próbálják megfegyelmezni a szülőket, akik képtelenek parancsolni az ösztöneiknek, olyannyira, hogy a tavalyi tojáskereső játékban még az elkerítő kötélen is átmásztak és valósággal "rárepültek" saját gyerekeikre. A hazai apróságoknak nem kell megijedniük, hogy idén elmarad a nyuszijárás, az eset az amerikai Colorado Springsben történt, ahol a tavalyi nyilvános rendezvény egyik eleme a gyerekeknek megrendezett tojáskeresés volt.

A világ számos lapja beszámolt a furcsa retorzióról, hozzátéve, hogy egyes szülők már olyan szinten rátelepszenek a gyerekekre, hogy nemcsak a feladataikban nem hagynak nekik szabad mozgásteret, hanem még ezt az egyszerű tavaszi játékot is saját maguk akarják irányítani. Csakhogy így sosem kapnak esélyt a gyerekek, hogy megtapasztalják az élet néha kemény pofonjait - vélik a szakemberek.

Fotó: Freedigitalphotos


Tavaly egyébként ott kezdődött a baj, hogy az egyik szülő átmászott a kordonon, erre a többi is úgy gondolta, hogy akkor nekik is szabad. A szervezők kezéből egy pillanat alatt kicsúszott az irányítás, bár elismerik: teljesen meg lehet érteni a szülők motivációját is. Az az anyuka vagy apuka, aki indulás előtt megígérte a gyermekének, hogy kap ajándékba egy húsvéti tojást, az tényleg mindent el is fog követni, hogy a fűben heverő csokit összeszedje neki.

Hogy a megtorlás hatásos lesz-e, az egyelőre kérdéses, legfőképp azért, mert az ilyen "helikopter-szülők" nemcsak egy-egy napra veszik a kezükbe az irányítást. Ez egy tanulási folyamat, amelynek az eredménye nagyjából a gyermek nagykorúsága környékén fog meglátszódni abból, hogy a családi fészekből kirepülő - ha egyáltalán képes lesz kirepülni! - fiatal mennyire tud önálló életet felépíteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.