Világvége

Egy jellemzően fákat érintő kórokozó betegített meg embert

Növényi gombafertőzés okozott tüneteket egy embernél Indiában.

2023.04.01 02:30ma.hu

Indiai orvosok jegyezték fel az első ismert esetet, amikor ember fertőződött meg olyan gombával, amely általában fákon található.

A Chondrostereum purpureum, közismertebb nevén lilás réteggomba világszerte elterjedt, lombos fákon élősködő, azok betegségét okozó, nem ehető gombafaj.

Most azonban úgy tűnik, hogy a gomba embereket is megfertőzhet, miután egy 61 éves kelet-indiai férfit kórházba szállítottak egy sor olyan tünettel, amelyek három hónapja kínozták, többek között fáradtsággal, rekedtséggel, köhögéssel és nyelési nehézségekkel.

A beteg mellkasának röntgenfelvételét követően az orvosok nem tudták azonosítani a problémát, de a férfi nyakának CT-vizsgálata tályogot mutatott ki, amelyet megvizsgáltak, és végül lilás réteggombaként azonosítottak.

A Chondrostereum purpureum jellemzően a levegőbe kerülő spórák révén terjed, így fertőzi a közeli növényeket. Nem világos azonban, hogyan fertőződött meg az indiai férfi a gombával.

A beteg az esetleírás szerint mikológus, azaz gombakutató, de állítása szerint soha nem dolgozott lilás réteggombával. Kutatásai során azonban dolgozott rothadó anyagokkal, egyéb gombákkal és más növényekkel.

Az orvosok teljesen lecsapolták a tályogot, és gombaellenes gyógyszerekkel kezelték a fertőzést. A férfit azóta kiengedték a kórházból, és a kutatók szerint nincs jele a kiújulásnak.

Bár a kutatócsoport úgy véli, hogy ezt a konkrét esetet az okozhatta, hogy a beteg a gomba közvetlen közelében dolgozott, mindazonáltal aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a lilás réteggomba, valamint más törzsek is megbetegíthetik az embereket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.