Földmozgás

Videók a Dél-Amerikát sújtó halálos földrengésről

A 6,7-es erősségű rengés legalább 15 ember halálát okozta és széles körű károkat okozott.

2023.03.19 09:48ma.hu

6,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Ecuadort és Perut, amely utakat rongált meg, épületeket tett a földdel egyenlővé, és az első becslések szerint legalább 15 ember meghalt, míg több mint 126-an megsérültek.

Guillermo Lasso ecuadori elnök hivatala 14 halálos áldozatot erősített meg, miután a rengés a tengerparti Guyas régiót érte dél körül. Az amerikai földtani intézet szerint az epicentrum nagyjából 80 km-re (50 mérföldre) délre volt Guayaquiltől, Ecuador második legnagyobb városától.

A tengerparti El Oro államban több ember meghalt, amikor egy épület összeomlott Jambeli szigetén, közvetlenül az epicentrumtól délre. A jelentések szerint egy másik személy egy járműben utazva halt meg, amely egy összeomló ház romjai alá szorult Cuenca városában, az epicentrumtól keletre, a szárazföld belsejében.

A határ túloldalán, Peruban egy 4 éves kislány halt meg a háza összeomlásában a határ menti Tumbes régióban - közölte Alberto Otárola miniszterelnök.

Az ecuadori kockázatkezelési titkárság máshol lakóházak, kereskedelmi épületek, áram- és energiainfrastruktúra, valamint utak pusztulásáról számolt be.

Az érintett területekről készült videofelvételek a károk egy részét mutatták be, a Cuencából származó felvételek pedig a halálos áldozatot követelő közvetlen eseményeket örökítették meg.

Ecuador a Nazca- és a Dél-amerikai-lemez találkozásánál fekszik, és rendszeresen szenved földrengésektől. Az utóbbi évek legerősebb földrengése 2016-ban volt, amely 7,8-as erősségű volt, és az ország északnyugati partvidékén, Muisne város közelében pattant ki. Legalább 675 ember meghalt és több mint 16 000-en megsérültek, miközben mintegy 3 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.