Pandémia

A Pfizer vezérigazgatója menekült az újságírók elől, akik magyarázatot kértek a vakcina hatástalanságára

A Pfizer vezérigazgatóját a "hatástalan" COVID-19 vakcináról kérdezték a davosi csúcstalálkozón.

2023.01.21 13:28ma.hu

Albert Bourla, az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója kénytelen volt elmenekülni az újságírók elől, miután a svájci Davos üdülőhely utcáin a cég COVID-19 vakcinájával kapcsolatos kellemetlen kérdések sora érte.

India technológiai államtitkára, Rajeev Chandrasekhar megosztotta a közösségi médiában azt a videót, amelyen Bourlát arról faggatják, hogy a Pfizer miért módosítja folyamatosan lefelé a vakcina hatékonysági arányát.

"Csak hogy emlékeztessek minden indiait, hogy a Pfizer megpróbálta megfélemlíteni az indiai kormányt, hogy elfogadja a kármentességi feltételeket" - mondta a miniszter.

Bourla, aki 2019 óta áll a Pfizer élén, kitért az újságírók azon kérdései elől, hogy a vállalat vállalja-e a felelősséget a "hatástalan vakcina" mellékhatásaiért, és visszatérítést ad-e az azt megvásárló országoknak, amire "Köszönöm szépen" és "Szép napot" mondatokkal válaszolt.

A Pfizer állítólag több tízmilliárd dollárt keresett csak a COVID-19 oltóanyagból 2021-ben, és az előrejelzések szerint 2022-ben még nagyobb nyereségre tett szert.

Az indiai média arról számolt be, hogy a vállalat az oltás indiai bevezetésének kezdetén a világ legnagyobb oltóanyag-gyártójának számító Indiában kármentességi garanciát kért az indiai kormánytól, amely mentesítette volna a Pfizert a jogi igények alól, ha a vakcina mellékhatásokat okozna.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.