Katasztrófa

Brutális áradás Dél-Szerbiában, tízezernél több háztartás maradt áram nélkül - képek

Az árvizeket a heves esőzés és hóolvadások következtében kialakult vízfolyások okozták.

2021.01.12 11:17MTI

Több mint tízezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül a dél-szerbiai áradások miatt, hét járásban és Nis városban szükségállapotot hirdettek a hatóságok - közölte a RTS szerb közszolgálati televízió kedden. Az árvizek Koszovóban is komoly károkat okoztak.

Vlada Plemic, a szerb belügyminisztérium katasztrófa-elhárítási hivatalának helyettes rendőrfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: kedd reggelre elállt az eső, a helyzet valamelyest normalizálódott, és jelenleg sehol sem kritikus, a folyók lassan visszatérnek a medrükbe.

Az árvizeket a heves esőzés és hóolvadások következtében kialakult vízfolyások okozták.

Az elmúlt napokban Dél-Szerbiában számos házat és szántóföldet árasztott el a víz. Szükségállapotot hirdettek Leskovac, Doljevac, Bojnik, Vlasotince, Vladicin Han, Gadzin Han járásokban és Nis városban. Harmincnégy embert kellett evakuálni, a legtöbb helyen pedig nincs ivóvízellátás, tartálykocsikból osztják a vizet.

Koszovóban az ország középső részén okozott nagyobb anyagi károkat a folyók áradása. A víz úttesteket és hidakat rongált meg. A legrosszabb a helyzet a Pristinától délkeletre lévő Gracanica és a délnyugatra lévő Kosovo Polje járásban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.