Energia

Hatalmas energiaforrássá változott a mongol sivatag - képek

Gigantikus fejlesztés valósult meg Kína autonóm tartományában.

2020.09.15 18:42ma.hu

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület (röviden Belső-Mongólia) Kína autonóm tartománya, itt található a Kubuqi sivatag is, amelyben gigantikus fejlesztés történt: olyan fotovoltaikus erőművet építettek ki a kínaiak, amely elképesztő mértékben segíti a térséget több szempontból is.

Egyrészt csökkenti a széndioxid-kibocsátást, másrészt mérsékli az elsivatagosodást. A napelemek ugyanis gyengítik a szél erejét, így a panelek alatt a homok nem "folyik" tovább, megállítva ezzel a sivatag terjeszkedését. A térségben a túllegeltetés miatt kezdődött el a talajerózió. 1988-tól az Elion Resources Group és a pekingi kormány közösen dolgozott azon, hogy visszafordítsa az elsivatagosodást és helyreállítsa az eredeti állapotot. Az elmúlt több mint 30 évben a sivatag egyharmadában helyreállították a növényzetet.

A Dalad PV Power Base erőmű kivitelezését 2017 novemberében hagyta jóvá a kínai energiaügyi hivatal. A fejlesztést 3 részre osztották, az első fázis már 2018 óta része az országos elektromos hálózatnak.

Mint ismeretes, a Kubuqi-sivatag az északnyugat-kínai Ordos-medencében található, a Hetao-síkság és a Loess-fennsík között helyezkedik el, az Ordos-sivatag része, a déli szomszédos Mu Us-sivataggal együtt, és Kína 7. legnagyobb sivataga a maga 18.600 km2-es területével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.