Katasztrófa

Véget értek az erdő- és bozóttüzek Ausztráliában

Több mint 240 nap után lélegezhet fel teljesen Új-Dél-Wales állam, Ausztrália erdő- és bozóttüzek által leginkább sújtott területe.

2020.03.04 13:12Ma.hu

Az elmúlt hetekben fokozatosan javult a helyzet Ausztrália erdő- és bozóttüzek által sújtott területein. A leginkább érintett Új-Dél-Wales államban mostanra az összes tűz kialudt, így több mint 240 nap után végre megszűnt a természeti csapás. Ausztrália történetének egyik legsúlyosabb erdőtüzében házak ezrei váltak a lángok martalékává, közel egymilliárd állat odaveszett.

Az utóbbi időszakban egyre gyakrabban érték el nagy nedvességtartalmú légtömegek a kontinenst, így a felhőszakadással járó zivataroknak nagy szerep jutott a tüzek megfékezésében. Igaz, a heves esőzések több helyen áradásokat okoztak, lakosok evakuálásra, iskolák bezárására is sor került, viszont a csapadékos időnek köszönhetően olyan is előfordult, amikor több mint 30 tűzfészek aludt ki egyetlen hétvége alatt.

Ausztrália minden nyáron szembesül erdő- és bozóttüzekkel, viszont a hőség és a hosszan elnyúló aszályos időszak miatt a mostani volt az ország történetének legpusztítóbb tűzvésze, amelynek során szinte az összes államban felcsaptak a lángok - írta az Időkép.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.