Globális felmelegedés

Eltűnnek a felhők a fejünk fölül?

A felhőknek alapvető szerepük van bolygónk energia-háztartásának biztosításában, de úgy tűnik, az üvegházgázok koncentrációjának növekedése drámai hatással van rájuk (is).

2016.08.06 15:00ma.hu

Az utóbbi három évtizedben a felhőzet mintáinak változásai megfelelnek az éghajlati modellek előrejelzéseinek. A változások valószínűleg bolygónk melegedését mutatják.

NASA

A felhőzet változásaira vonatkozó műholdas méréseket hosszú távon körülményes alkalmazni, mert eltérő az egyes műholdak pályája és a műszereket sem kalibrálták egymáshoz. Ezért most a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL), a Scripps Oceanográfiai Intézet és a riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói új módszert dogoztak ki az adatsorok egymáshoz illesztésére. Eredményeikről a Nature című folyóiratban számoltak be.

A korrigált adatsorok 1980 és 2000 között a felhőzet nagyléptékű mintázatának olyan változásait mutatták, amelyek összhangban állnak az éghajlati modellek előrejelzéseivel, beleértve a közepes szélességeken előforduló viharok visszahúzódását a pólusok felé, a szubtrópusi száraz zónák kiterjedését és a felhőtakaró teteje legnagyobb magasságának növekedését.

A felhőknek alapvető szerepük van bolygónk energia-háztartásának biztosításában, magyarázza az Űrvilág, mert visszaverik a Nap sugárzását, miközben a Föld termikus sugárzását pedig visszatartják. Éppen a felhők energia-háztartásban játszott szerepe, pontosabban ennek tisztázatlansága okozza a legnagyobb bizonytalanságot annak megállapításában, milyen mértékben melegszik fel a Föld az üvegházgázok kibocsátása hatására. A hatások részletes elemzése érdekében a kutatók több éghajlati modellt is használtak, amelyek különbözőképpen vették figyelembe az emberi tevékenység, a vulkánkitörések és más tényezők hatását.

Megállapították, hogy ha a modellek helytállók, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a felhőzet alakulásában megfigyelhető tendenciákat az éghajlat természetes eredetű változásai okoznák. Ehelyett azt látták bizonyítottnak, hogy a vizsgált évtizedekben a változások fő oka az üvegházgázok koncentrációjának növekedése és a vulkáni tevékenység okozta lehűlés hatásának eltűnése volt. Arra számítanak, hogy a felhőzet alakulásában megfigyelt tendencia a jövőben is folytatódik, ahogy egyre nő az üvegházgázok koncentrációja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.