Háború

Globális piaci összeomlásra figyelmeztet a híres közgazdász

Az USA fizetésképtelensége katasztrofális lenne a neves közgazdász, Nouriel Roubini szerint.

2023.05.25 14:25ma.hu

Ha az amerikai kormány nem tud megállapodni az adósságplafon felemeléséről, az valószínűleg hosszú távon megrázza a piacokat és rontja a dollárba vetett bizalmat - figyelmeztetett Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem neves közgazdászprofesszora.

"Lehet, hogy az utolsó órában jutnak el a megállapodásig" - mondta Roubini a Bloomberg TV-nek szerdán, a dohai Katari Gazdasági Fórum margójára. "Vagy lehetséges, hogy nem jutnak megállapodásra. Ha ez megtörténik, akkor a piac összeomlik" - mondta.

Roubini szerint - aki megjósolta a 2008-2009-es pénzügyi válságot, és akit a Wall Street "Doktor Doom"-nak becézett - a geopolitikai feszültségek és az USA és Kína közötti gazdasági kapcsolatok romlása idén a világgazdaság számára komoly kihívássá válhat.

Az amerikai adósságcsőddel kapcsolatos figyelmeztetések egyre erősödnek, Janet Yellen pénzügyminiszter azt állította, hogy Amerika esélye arra, hogy június 1-je után kifizesse számláit, "meglehetősen alacsony". Ha a kongresszus nem jut megállapodásra az ország 31,4 billió dolláros hitelfelvételi korlátjának emeléséről addig az időpontig, figyelmeztetett, akkor az ország röviddel ezután kénytelen lesz nem fizetni "néhány számlát".

Az adósságplafon, amelyet a kongresszus határoz meg, azt a maximális összeget jelenti, amelyet a szövetségi kormány az adósságai kifizetésére felvehet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.