Gazdaság

SZTFH: új lendületet kaphat a békési gázmező kitermelése

A következő fűtési szezonra már jelentősebb mennyiséggel járulhat hozzá a békési kitermelés a hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

2023.05.25 04:30MTI

Új lendületet kaphat a békési gázmező kitermelése, miután a Sarkad térségében szénhidrogén-kitermelést végző cég megkötötte a bányajáradék és közterhek mértékével kapcsolatos szerződést a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával (SZTFH) - közölte az SZTFH szerdán az MTI-vel.

A szerződést Biró Marcell, az SZTFH elnöke és Tóth Szabolcs, a HHE Sarkad Kft. ügyvezetője írta alá.

A közleményben kiemelték: a "Sarkad I." bányatelken elhelyezkedő szénhidrogénmezőre vonatkozó szerződés elősegíti, hogy a következő fűtési szezonra már jelentősebb mennyiséggel járuljon hozzá a békési kitermelés a hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A szerződésben a felek rögzítették a bányajáradék mértékét és a kitermelési mennyiséget, amely kölcsönösen biztosítja az állam és a vállalkozó számára a kiszámítható járadékfizetési feltételeket, valamint a kitermelni kívánt földgáz mennyiségét - írják a közleményben.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleményében rámutat: a békési gázmező kitermelése erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A szomszédban dúló háború, számos energiaimportőr ország, így Magyarország számára is előtérbe helyezi az ellátásbiztonság fontosságát. Annak érdekében, hogy a hazai ellátásbiztonság tovább nőjön, indokolt a szénhidrogénmezők termelésére vonatkozó pénzügyi és szakmai környezet kiszámíthatóságát javítani - fűzik hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.