Ukrajnai háború

ENSZ: 120 nappal kellene meghosszabbítani az ukrán-orosz gabonaexport-megállapodást

Az oroszokkal csak 60 napos hosszabbításban tudtak megállapodni.

2023.03.16 18:44MTI

Az ENSZ szerint 120 nappal kellene meghosszabbítani az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást - közölte csütörtökön a világszervezet szóvivője.

Stéphane Dujarric azzal indokolta álláspontját, hogy a március 18-án szombaton lejáró egyezmény szövegében ez az időtartam szerepel.

Az ENSZ kereskedelmi és segélyezési illetékesei hétfőn tárgyaltak az orosz külügyminiszter-helyettessel aki kedden azt mondta: csak 60 napos hosszabbításban tudtak megállapodni mert az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozások feloldása nagyon lassan folyik, így sok ország kikötőiben még mindig ott áll a Moszkva által időben leszállított műtrágya.

Stéphane Dujarric a hétfői tárgyalására utalva azt mondta, "jelentős előrelépés történt, de főleg a pénzátutalás szempontjából vannak még további akadályok és ezek leküzdéséért a továbbiakban is keményen dolgozunk".

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz merőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. Az alku hatályát novemberben 120 nappal meghosszabbították.

Törökország szerdán azt közölte, újabb tárgyalásokat javasol hogy a 60 helyett újra 120 napos hosszabbítás léphessen életbe.

Az ukrán illetékesek szintén azt mondták, hogy az újabb hosszabbításnak 120 naposnak kellene lennie.

Az ENSZ adatai szerint az egyezmény megkötése óta Ukrajna 25 millió tonna kukoricát és búzát exportált a Fekete-tengeren keresztül; a hajók többsége kínai, olasz, spanyol, török és holland kikötőkbe vitte az árut.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.