Gazdaság

Átvizsgálja a GVH a környezetvédelmi reklámüzeneteket

A környezetvédelemhez kötődő reklámüzeneteket tisztességtelenül is lehet használni, torzítva a piaci versenyt.

2022.11.24 04:30MTI

Átvizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a környezetvédelmi reklámüzeneteket, hogy jogalkotói szempontokkal segíthesse az egységes állítás- és jelölésrendszer bevezetését - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A piacelemzés a cégek környezetvédelemre alapuló reklámüzeneteinek jelöléseire és állításaira irányul, megvizsgálva, hogy ezek miként befolyásolják a vásárlási hajlandóságot - tájékoztattak. Hozzáfűzték: a fogyasztóvédelmi jogkörrel rendelkező versenyhatóságok Európában másutt is figyelik a vállalati kommunikációt, mert a fogyasztók döntéseit befolyásolhatják a zöld üzenetek, például a klímaváltozáshoz vagy a fenntarthatósághoz kapcsolódó reklámok.

A környezetvédelemhez kötődő reklámüzeneteket tisztességtelenül is lehet használni, torzítva a piaci versenyt - indokolta a GVH a vizsgálatot. Rámutattak: a hiteles információkon alapuló fogyasztói döntésektől függ például az energiafelhasználás vagy a hulladéktermelés alakulása, a tisztességes zöld kommunikáció tehát az egész Föld jövője szempontjából fontos.

A vizsgálat a közlemény szerint 2023 nyarán zárulhat. Az eredmények ismeretében a hatóság megállapíthatja, milyen tényezőkre érdemes a jogalkotónak figyelnie egy igazolható, ellenőrizhető, a fogyasztók számára hiteles állítás- és jelölésrendszer kialakításakor. A piacelemzésről szóló hirdetmény a GVH honlapján olvasható - közölték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.