Háború

Az EU energiapolitikája gazdasági öngyilkosság - Putyin

Az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való lemondásra tett kísérletek energiainflációt váltottak ki Nyugaton - mondja az elnök.

2022.05.17 16:30ma.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kijelentette, hogy a nyugati országok energiainflációját saját hibáik okozzák, nem pedig Oroszország. Az EU gazdasági öngyilkosságot követ el azzal, hogy megpróbálja leszoktatni magát az orosz energiaforrásokról - mondta Putyin.

"Az ilyen gazdasági autodafé, öngyilkosság természetesen az európai országok belügye. Pragmatikusan kell cselekednünk, elsősorban a saját gazdasági érdekeinkből kell kiindulnunk" - mondta az olajágazatról tartott videokonferencián.

Putyin szerint Európa tisztában van azzal, hogy még nem tud teljesen lemondani az orosz energiaforrásokról. Ennek ellenére ilyen feladatot tűztek ki maguk elé, "anélkül, hogy figyelmet fordítanának arra a kárra, amelyet máris okoztak a saját gazdaságuknak".

A szankciók és az orosz energiáról való lemondási szándékról szóló nyilatkozatok világszerte hozzájárultak az olajárak növekedéséhez - hangsúlyozta.

"Ma azt látjuk, hogy az európai országok abszolút politikai okokból, saját ambícióik miatt és amerikai főuruk nyomására egyre újabb és újabb szankciókat vezetnek be az olaj- és gázpiacokon. Mindez inflációhoz vezet, és ahelyett, hogy beismernék hibáikat, másra akarják hárítani a bűnösséget" - mondta Putyin.

"Megpróbálják ránk kenni ezt az energiainflációt, mindenért Oroszországot okolják, megpróbálják elfedni, mint mondtam, saját rendszerszintű hibáikat ezen a területen" - tette hozzá az orosz elnök.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.