Üzlet

A világ legnagyobb befektetéskezelőjének vagyona elérte a rekordot: 10 trillió dollárt

A New York-i székhelyű multinacionális vállalat az ETF-ekbe való betörésnek köszönhetően lendült fel.

2022.01.14 15:41ma.hu

A BlackRock lett az első olyan állami vagyonkezelő, amelynek vagyona elérte a 10 billió dolláros mérföldkövet, megerősítve ezzel a vállalat pozícióját az egész szektor élén.

A negyedév végén a kezelt vagyon 10,01 billió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 8,68 billió dollárral.

Az emelkedés a tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ek) áramló összegeknek tulajdonítható, amelyek október és december között ugrásszerűen megnőttek. A befektetők nettó 104 milliárd dollárt vittek az ETF-ekbe 2021 negyedik negyedévében - közölte a cég pénteken közleményben.

Az ETF egy olyan értékpapírtípus, amely egy indexet, ágazatot, árut vagy más eszközt követ, de a tőzsdén ugyanúgy megvásárolható vagy eladható, mint egy hagyományos részvény.

A Bloomberg által összeállított adatok szerint az ETF-ekbe történő befektetések bejelentett összege 2015 első negyedéve óta a legmagasabb.

A negyedik negyedévben a vállalat legjelentősebb szegmensének számító befektetési tanácsadásból, értékpapír-kölcsönzésből és adminisztrációs díjakból származó bevétele 3,9 milliárd dollárra nőtt, miközben a globális tranzakciós volumen 2021-ben rekordmagasságba szökött, és először lépte át az 5 billió dollárt.

A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock is profitált a piacok legutóbbi ralijából, amelynek köszönhetően az S&P 500-as index a negyedik negyedévben 11%-kal, 2021-ben pedig 27%-kal nőtt. A legutóbbi negyedév során a befektetők a jelentések szerint nettó 169 milliárd dollárt öntöttek hosszú távú befektetési eszközökbe, köztük ETF-ekbe és befektetési alapokba.

"Üzletünk minden eddiginél sokszínűbb, a 2021-es szerves alapdíj-növekedés több mint 60%-át aktív stratégiákkal, köztük alternatívákkal érjük el" - mondta Larry Fink vezérigazgató egy nyilatkozatban.

Eközben a december 31-én zárult negyedévben a korrigált nyereség 2,5%-kal csökkent, az egy évvel korábbi 1,57 milliárd dollárról, részvényenként 10,18 dollárról 1,61 milliárd dollárra, részvényenként 10,42 dollárra...

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.