Állatok

A madárinfluenza vírusát mutatták ki Szombathelyen egy elhullott vadlúdból

Az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.

2021.11.30 10:14MTI

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak - közölték a hivatal honlapján kedden.

A tájékoztatás szerint az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot.

A Nébih közleményében ismét arra szólította fel a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

Legutóbb, egy héttel ezelőtt egy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban, előzőleg pedig a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál, valamint a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban illetve egy Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.