Gazdaság

Energiahivatal: biztosított Magyarország téli földgázellátása

A fűtési idényben a földalatti gáztárolók szerepe különösen meghatározó.

2021.10.13 10:34MTI

Biztosított Magyarország téli földgázellátása, a gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség biztonsággal fedezi a hazai igényeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel.

Közölték: minden évben ellenőrzik a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását, az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét, és meghatározza a betárolandó földgáz mennyiségét figyelembe véve az adott szolgáltató területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

A fűtési idényben a földalatti gáztárolók szerepe különösen meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele is származhat ebből a forrásból.

Az idei betárolási időszak szeptember 30-án ért véget 5,28 milliárd köbméternyi gázkészlettel, ami több mint 83 százalékos töltöttségi szintet jelent. Ez a mennyiség tartalmazza a kereskedelmi tárolók és a biztonsági tárolók készleteit (1,45 milliárd köbméter) is.

A tájékoztatás szerint a kereskedelmi készleten felül rendelkezésre álló biztonsági készlet szélsőséges körülmények között - így különösen földgázellátási válsághelyzet esetén - szolgálja a lakosság folyamatos ellátását.

Október 1-jén megkezdődött a kitárolás. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják - közölte a MEKH.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.