Gazdaság

KSH: augusztusban 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet.

2021.10.06 22:30MTI

Augusztusban az ipari termelés 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 0,6 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet - tette hozzá a KSH.

Az előző hónaphoz mérve harmadik hónapja tart a visszaesés, az éves adat pedig február óta a legszerényebb növekedést mutatja.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás - elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások miatt - ismét jelentősen csökkent tavaly augusztushoz viszonyítva, amikor 6,6 százalékos növekedés volt.

Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, ahol 1,6 százalékos éves növekedést mért tavaly augusztusban a statisztika. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása viszont emelkedett a tavaly augusztusi 0,3 növekedés után.

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés részletes augusztusi adatait egy hét múlva, október 13-án közli második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.