Járvány

Koronavírus - Válsághelyzeti munkacsoport alakult a Vetőmag Szövetségnél

A koronavírus operatív csoport feladata, hogy még szorosabb kapcsolatot tartson a vetőmagszektor piaci szereplőivel.

2020.03.26 00:30MTI

Koronavírus operatív csoportot alakított a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) azért, hogy a vetőmag-ellátás és szállítás érdekében minél több információt gyűjtsenek és közvetítsenek a stratégiai fontosságú ágazatból az Agrárminisztérium (AM) felé - közölte a VSZT szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a koronavírus operatív csoport feladata, hogy még szorosabb kapcsolatot tartson a vetőmagszektor piaci szereplőivel. A szervezetnek jelenleg 939 tagja van, amelyek közé a nemzetközi cégek, mezőgazdasági nagyüzemek, az agrárkutatás, növénynemesítés intézményei mellett jelentős számú magángazdaság tartozik.

Takács Géza, a VSZT elnöke a közleményben kifejti, hogy az elmúlt hetek soha nem látott akadályok elé állítják a gazdaság szereplőit. Ez alól nem kivétel a vetőmagszektor sem, amelynek zavartalan működése kulcsfontosságú feladat lesz a következő időszakban.

Törekszenek arra, hogy minden olyan információt összegyűjtsenek és azonnal továbbítsanak, amelyek a válsághelyzet kezelését célozza. Ezek közé tartoznak a kereskedelem, a logisztika, az alapanyag-beszerzés feltételeivel, valamint a termelési kapacitással, munkaerővel kapcsolatosan felmerülő esetleges problémák. Kiemelten figyelnek arra, hogy a vetőmagtermelés teljes folyamatában elháríthatók legyenek az akadályok, biztosítható legyen a vetőmagexport árualap, és sikerüljön előállítani a jövő évi élelmiszer és takarmánytermelés biológiai alapját - tette hozzá az elnök.

Közölték, hogy az operatív csoport kapcsolattartási feladatait a Vetőmag Szövetség titkársága látja el, amelynek munkatársai otthoni munkavégzésben e-mailen és telefonon érhetők el. A beérkezett információkat a megoldási lehetőségek feltárása érdekében azonnal továbbítják az agrártárca operatív csoportjának.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.