Időjárás

Az eső miatt leálltak a gazdálkodók a betakarítással

A betakarítást nehezíti, a vetések fejlődését segíti a csapadékos időjárás Zala megyében.

2019.11.06 06:30MTI

Zala megyében a csapadékos időjárás megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az esőzések elősegítik a vetések megerősödését - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

A megyében a 29 550 hektárt meghaladó termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a kukorica betakarításával, a hektáronkénti átlaghozam 8,6 tonna - jelezte Süle Katalin. Hozzátette, hogy az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

A napraforgó minősége és olajtartama is megfelelő, a 7649 hektáron termesztett napraforgó hektáronkénti átlaghozama 2,85 tonna volt.

Az őszi vetések nagy része már befejeződött, csak azok a területek vannak hátra, ahol a kukorica betakarítása után szeretnének még vetni.

Zala megyében a teljes vetésterület 110 ezer hektár: az őszi és a tavaszi vetések tervezett nagysága 43-43 ezer hektár, a terület többi része az állandó kultúráké, egyebek közt a lucernáé, illetve parlag.

Az őszi káposztarepcét 16 110 hektáron, míg az őszi árpát csaknem 3 ezer hektáron vetették el. Az őszi búza vetésterülete közel 21 ezer hektár, 150 hektáron rozs, 1380 hektáron pedig tritikálé került a földbe.

A repce vetések jól fejlettek, nagy részüket már regulátorozták a gazdák, hogy a levélzet helyett a gyökérzet és gyökérnyak erősödjön. Az eljárás egyben gombaölő szeres kezelés is, a terület nagy részén már szükség volt a rovarkártevők elleni védekezésre. A párnapos csapadék hatására az őszi kalászos vetések már kizöldültek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.