Gazdaság

Heti makronaptár - negyedéves adatok érkeznek

Több makrogazdasági adat is megjelenik a héten: egyebek között a lakásépítések, a kiadott építési engedélyek első negyedévi adatai, a kereskedelmi forgalom márciusi alakulása, az államháztartás áprilisi előzetes számai, illetve a külkereskedelmi egyenleg márciusi adatai.

2019.05.06 00:30ma.hu

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a lakásépítések és kiadott építési engedélyek első negyedévi adatait, valamint a kiskereskedelmi forgalom márciusi adatait. Tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből 17 681 a negyedik negyedévben készült el, míg az első negyedévben 3394 használatba vételi engedélyt adtak ki az illetékes hatóságok, ami 22,9, illetve 64,7 százalékos növekedés. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 36 719 volt, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017 végén.

A KSH hétfőn közli a kiskereskedelmi forgalom márciusi adatait. Idén februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom növekedése jelentősen felgyorsult a januári 5,4 százalékos ütemről.

Szerdán az első becslés alapján az ipari termelés márciusi számait hozza nyilvánosságra a KSH. Idén februárban az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 4,4 százalék után. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön az áprilisi fogyasztói árindex, a márciusi külkereskedelmi egyenleg és az államháztartás áprilisi adatait publikálják. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a januári 0,3 és a februári 0,6 százalék után.

Csütörtökön a KSH publikálja a márciusi külkereskedelmi egyenleg első becslésének adatait is. Februárban az export euróban számolt értéke 6,2, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 816 millió euró külkereskedelmi mérlegtöbblet 26 millióval elmaradt a tavaly februáritól, de tavaly június óta a legnagyobb volt. Az év első két hónapjában az export 6,4, az import 8,5 százalékkal múlta felül az előző évit. Az 1,208 milliárd euró exporttöbblet 241 millió euróval maradt el a tavalyitól.

Csütörtökön a Pénzügyminisztérium az államháztartás áprilisi adatait publikálja. Az idei első negyedévben az államháztartás központi alrendszere - az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás - 141,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami lényegesen kevesebb a tavaly január-márciusi 871,9 milliárd forint deficitnél. A bevételek 640,8 milliárd forinttal (14,8 százalékkal) nagyobbak, a kiadások 89,2 milliárd forinttal (1,7 százalékkal) kisebbek voltak, mint az elmúlt múlt év első három hónapjában.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek márciusi alakulását közli a KSH. Februárban 2,0 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,3 százalékkal, a belföldieké 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 0,7 százalékkal több, 3,1 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.