Űrkutatás

Befagyott szelep miatt fújták le Elon Musk marsrakétájának kilövését

Hétfő délután történelmet írt volna Elon Musk és a SpaceX - de nem így lett.

2023.04.17 18:43ma.hu

Az űrhajózás történetének messze legerősebb rakétáját akarták Föld körüli pályára állítani, azonban 9 perccel a tervezett kilövés előtt egy meghibásodás miatt kénytelenek voltak lefújni a tesztet, írja a Telex.hu.

Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy befagyott a Starship rakéta egyik nyomáscsökkentő szelepe, ezért kellett a teszt lefújása mellett dönteniük. A következő próbálkozásig legalább 48 órát kell várni. Ennyi időre van szüksége a SpaceX-nek, hogy újra kilövésre kész állapotba hozza a Starshipet.

Musk ezzel a rakétával juttatna embereket a Marsra 5-10 éven belül. Egy sikeres kilövés új fejezetet nyitna az űrhajózás történetében.

Az eredeti tervek szerint a rakéta első fokozatának számító Super Heavy hordozórakéta juttatta volna a levegőbe a Starshipet, mely 85 perc alatt csaknem teljesen megkerülte volna a Földet, és Hawaii partjainál zuhant volna a Csendes-óceánba. A hét során a SpaceX újabb kísérletet fog tenni a rakéta kilövésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.