Állati

A szibériai tigrisek két személyiségjegyét, a fenségességet és az állhatatosságot azonosították

A kutatásból az is kiderült, hogy a fenségességgel jellemezhető tigrisek egészségesebbek voltak, többet ettek, gyakrabban párosodtak, és a csoportban magasabb státuszúak voltak.

2023.04.05 12:49MTI

A szibériai tigrisek két személyiségjegyét azonosították a tudósok, akik szerint a tulajdonságaik alapján a "fenségesség" és az "állhatatosság" csoportjaiban helyezhetők el.

A The Guardian által ismertetett kutatás szakértői szerint ahogyan az emberek jellemzésére is gyakran használják a személyiség öt dimenzióját - köztük a nyitottságot és az emocionalitást (neuroticitást) - úgy a szibériai tigrisek is jellemezhetők a fenségességgel és az állhatatossággal.

"Ha ki kellene választanom, hogy az emberi dimenziók közül melyik hasonlít legjobban a mi tigrisdimenzióinkra, akkor a fenségességet leginkább az extraverzióhoz, az állhatatosságot pedig a neuroticitás ellentétéhez hasonlítanám" - magyarázta Abdel Abdellaoui, a kutatás társszerzője, az Amszterdami Egyetem tudósa.

Rosalind Arden, a London School of Economics kutatója, a Royal Society Open Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője rámutatott, hogy a két skála nem nyújt ugyan teljes képet a tigrisek személyiségéről, néhány különbséget azonban megragad. "Azt mutatja, hogy rendelkeznek bizonyos hajlamokkal, ahogyan az emberek között is vannak nagyon extrovertáltak vagy nagyon introvertáltak" - mondta.

A vizsgálatban részt vevő kínai kutatók hetven szóból álló listát készítettek azokból a szavakból, amelyeket a tigrisekkel foglalkozó szakértők az állatok temperamentumának leírására megfelelőnek tartottak. Ezek között olyan szavak szerepeltek, mint az alkalmazkodó, makacs, buta és őszinte.

A szavak alapján összeállított kérdőívet két kínai helyszínen, a harpini szibériaitigris-parkban 152 tigrissel és a hengtaohocei szibériaitigris-parkban 96 tigrissel foglalkozó gondozóknak és állatorvosoknak adták ki. Minden tigrist átlagosan több mint három ember értékelt.

A harpini rezervátumból érkezett eredmények alapján a szavak két fő csoportot alkottak, és ezek a klaszterek a tigrisek másik csoportjánál is megismétlődtek.

A kutatók a klasztereket fenségességnek és állhatatosságnak nevezték el. Az előbbinél olyan szavak kaptak több megerősítést, mint a méltóságteljes, impozáns és élénk, viszont alacsony minősítést kaptak az olyan szavak, mint a visszahúzódó vagy gyenge. Az állhatatosság esetében magas pontszáma volt az olyan szavaknak, mint a szerető, engedelmes és csendes, és alacsony pontszáma az olyan szavaknak, mint az agresszív vagy kegyetlen.

A "fenségesség" és az "állhatatosság" összességében a tigrisek személyiség-kérdőívének pontszámai közötti különbségek 38 százalékát tette ki. A kutatásból az is kiderült, hogy a fenségességgel jellemezhető tigrisek egészségesebbek voltak, többet ettek, gyakrabban párosodtak, és a csoportban magasabb státuszúak voltak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.