Tűzvész

A Notre Dame-i katedrális tüze új felfedezéshez vezetett

A párizsi helyreállítási munkálatok során kiderült, hogy ez volt az első olyan épület, amelynek építésénél vasbetéteket alkalmaztak.

2023.03.18 13:38ma.hu

A Notre-Dame székesegyházban 2019-ben pusztító tűzvész új felfedezéshez vezetett az ikonikus műemlék építésének módszereivel kapcsolatban, miután a székesegyház helyreállítási munkálatait vezető szakértők az épület korábban rejtve maradt részeit vizsgálták meg.

Az eredményeket a PLOS ONE folyóiratban szerdán tette közzé a Párizsi 8. Egyetem Maxime L'Heritier professzora és csapata. Megállapították, hogy a Notre-Dame de Paris lehet az első ismert gótikus székesegyház, amely építése során túlnyomórészt vasat használt a kövek megkötésére.

A székesegyház a 12. század közepén épült, és a valaha emelt legmagasabb épület volt abban az időben, a boltozatai 32 méteres magasságot értek el. Bár a korábbi kutatások szerint ezt a rekordot számos építészeti újítás kombinálásával érték el, mostanáig a szakemberek még mindig nem voltak tisztában az építés során felhasznált anyagokkal, illetve azzal, hogy a vas mekkora szerepet játszott a vállalkozásban.

A 2019-es tűzvész azonban lehetővé tette a régészek számára, hogy hozzáférjenek a Notre-Dame korábban nem látott részeihez. L'Heritier és csapata anyagmintákat tudott szerezni 12 vaskapocsból, amelyeket az épület különböző részein, többek között a tribünökön, a mellékhajókban és a felső falakon a kövek összekötésére használtak.

A kutatók számos elemzési módszert alkalmaztak, köztük radiokarbonos kormeghatározást, valamint mikroszkópos, kémiai és metallurgiai elemzést. A csapat megállapította, hogy az 1160-as években, az építés legkorábbi szakaszaiban vas kapcsokat használtak, így ez az első olyan épület, amelynek teljes szerkezetében vas kapcsokat használtak.

Az elemzés nemcsak annak jobb megértéséhez vezetett, hogy a párizsi kőművesmesterek hogyan építették a székesegyházat, hanem részleteket árult el az építőudvar vasellátásáról, valamint a 12-13. századi Párizs vasforgalmáról, kereskedelméről és kovácsolásáról is.

A Notre Dame de Paris székesegyház 2019. április 15-i tűzvész utáni újjáépítése jelenleg is tart, és várhatóan mintegy húsz évig tart. A helyreállítási munkálatok azonban néhány fontos felfedezéshez vezettek. Korábban a régészek több sírkamrát és egy 14. századi szarkofágot találtak - mindkettő "figyelemre méltó tudományos minőségű", valamint olyan festett szobordarabokat, amelyekről úgy vélik, hogy az eredeti díszítés részét képezik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.