Tudomány

Régi zsidó rituális fürdőre bukkantak Lengyelországban

A fapadokkal és falépcsőkkel ellátott, pincére emlékeztető helyiség jó állapotban maradt fenn.

2023.02.16 18:13MTI

Építési munkák során egy feltehetőleg 17. századi zsidó rituális fürdőt (mikve) találtak a dél-lengyelországi Oswiecimben - közölte csütörtökön a helyi zsidótörténeti múzeum igazgatója.

A 19. század második felében épített, de a második világháború idején a németek által lerombolt oswiecimi Nagy Zsinagóga szomszédságában januárban már megtalálták egy, a második világháború előtti időszakból származó mikve maradványait - mondta el a PAP hírügynökségnek Tomasz Kuncewicz múzeumigazgató.

Minden arra utal, hogy a 20. század eleji mikve szomszédságában most egy második, sokkal régebbi fürdőt találtak - számolt be róla Kuncewicz. Megítélése szerint a fürdő a zsidók oswiecimi letelepedése elején, a 17. században jöhetett létre.

Az igazgató példa nélkülinek nevezte, hogy a fapadokkal és falépcsőkkel ellátott, pincére emlékeztető helyiség jó állapotban maradt fenn. A leletet jelenleg műemlékvédők vizsgálják.

A középkorban alapított Oswiecim városában a 16. század közepén telepedtek le első zsidó lakosok, akik az 1920-as években a helyi lakosság már több mint 40 százalékát alkották. A második világháború idején többségüket a németek meggyilkolták.

A Harmadik Birodalomhoz csatolt városban a náci németek hozták létre a hírhedt auschwitzi haláltábort, ez lett az európai zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

A holokauszt áldozatainak emlékét őrző auschwitzi múzeumon kívül Oswiecimben 2000-től a zsidótörténeti múzeum is működik, a város központjában található intézmény a helyi zsidóság négyszáz éves történetét mutatja be.

Lengyelországban a világ legnagyobb zsidó diaszpórája élt évszázadokon át: a második világháború előtt a 3,3 millió lengyel zsidó a lakosság egytizedét adta. Az egész lengyelországi zsidó közösség több mint ezeréves útját a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN) mutatják be, amely 2014-ben nyílt meg Varsóban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.