Történelem

Ősi 'életnagyságú' Herkules-szobrot találtak Rómában a csatornajavítás közben

Herkules a görög mitológiai Heraklész alakjának felel meg, az isteni Jupiter és az ember Alkméné fia volt.

2023.01.28 12:39ma.hu

Egy "életnagyságú" márvány Herkules-szobrot tártak fel nemrég Olaszországban a római csatornarendszer folyamatban lévő javítási munkálatai közepette - derült ki a hatóságok közlése szerint.

A szobor a római császárkorból származik, nagyjából Kr. e. 27 és Kr. u. 476 között. A munkások egy római park alatt beomlott csatornavezeték javítása érdekében végeztek födmunkát.

Az ásatásokat, amelyek egyes területeken mintegy 65 láb mélységig értek, régészek figyelték meg, ami Rómában bevett gyakorlat. A szakértők többek között "a szobor fejét borító oroszlánbunda" miatt tudták megerősíteni, hogy a szobor Herkulest ábrázolta.

A feltételezések szerint a szobrot nem azon a területen fedezték fel, ahol az ókori rómaiak valószínűleg felállították. Ehelyett úgy vélik, hogy a szobrot a 20. század első felében a csatornarendszer építése során temették oda.

"Abban az időben nem voltak régészeti ellenőrzések, így ez megtörténhetett" - mondta a helyi médiának Francesca Romana Paolillo, az olasz kulturális minisztérium munkatársa. Szerinte nem valószínű, hogy a szobor valóban a mitológiai alakot ábrázolja, és helyette egy Herkulesnek öltözött személyt mutat be.

A szobrot az Appiai út mentén találták, az ókori út Rómából Olaszország délkeleti régiójába vezet és kulcsfontosságú volt Róma dél-itáliai hódítása szempontjából, valamint katonai utánpótlás szállítására használták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.