Orvostudomány

Világszínvonalú módszerrel mentették meg egy beteg lábát az SZTE orvosai

A világon néhány éve használt eljárás Magyarországon még újdonságnak számít.

2022.10.27 15:40MTI

Világviszonylatban is újnak számító, a ma alkalmazott legkorszerűbb technikával, úgynevezett orbitális aterektómiával végeztek végtagmentő katéteres érműtétet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert klinikai központjában - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a világon néhány éve használt eljárás Magyarországon még újdonságnak számít, az elsősorban a szívkoszorúerek meszes szűkületeinek kezelésére kifejlesztett eszköz hazai alkalmazását csak a közelmúltban kezdték meg. A technikát végtagi keringési betegség gyógyításához Közép-Európában az SZTE invazív kardiológiai munkacsoportja alkalmazta elsőként. A sikeres beavatkozást Ruzsa Zoltán részlegvezető egyetemi docens és Jambrik Zoltán egyetemi adjunktus végezte.

A 66 éves férfi bal lábának súlyos keringési zavarát az azt ellátó ütőér idült elzáródása okozta. E betegség a végtag üszkösödéhez, illetve amputációhoz vezethet. A láb megmentéséhez a keringési viszonyok javítását szolgáló éren belül elvégzett katéteres érplasztikai beavatkozásra volt szükség. A súlyos elmeszesedés azonban nem tette lehetővé a ma már hagyományosnak tekinthető ballonos tágítást, és az eret nyitva tartó fém- vagy műanyag cső, sztent beültetést, mivel az eredményes kezeléshez először a szűkületet okozó mésztömeg eltávolítására van szükség.

Az orbitális atherektómia során egy éren belüli fúróegységet használnak. Gyémántszemcsékkel borított csiszolófeje körkörösen forogva csiszolja le az érfalba lerakódott mészkristályokat. A meszes plakk parányi mikroszemcsékre töredezik szét, amelyeket a vérkeringés egyszerűen kimos az érből.

A súlyos szívbetegségeket okozó koszorúér betegséghez hasonlóan egyre elterjedtebbé válik a végtagi ütőerek megbetegedése. Kialakulására nagymértékben hajlamosít az egyre több embernél előforduló magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgásszegény életforma és a dohányzás - áll a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.