Űrkutatás

Megfejtették a rejtélyes ajtót a Marson

A bizarr szerkezet a természetben előforduló jelenség, mondják a geológusok.

2022.05.14 07:59ma.hu

A NASA Curiosity marsjárója által a Marson készített fénykép, amely egy sziklafal oldalába vágott ajtónyílásra hasonlít, valójában csak unalmas, régi erózió - magyarázták a tudósok, miután az emberek elkezdtek találgatni, hogy a négyzet alakú építményt talán idegen fajok készítették.

A rover által a múlt héten lefotózott sziklafal oldalába vágott, téglalap alakúnak tűnő lyuk valójában "normális geológiai folyamatok" során alakult ki - mondta Sanjeev Gupta, az Imperial College professzora a Daily Telegraphnak, rámutatva egy sziklatörésre, amely szerinte az elmúlt néhány százmillió év bármelyik pillanatában bekövetkezhetett.

Talán még fontosabb - legalábbis a földönkívüli életre vonatkozó, mindig is csalóka bizonyítékot kereső emberek számára -, hogy az "ajtónyílás" meglehetősen kicsi, olyannyira, hogy ha valamilyen entitás valóban otthont találna benne, valószínűleg nem jelentene különösebb veszélyt az emberekre. Nicholas Mangold bolygógeológus kevesebb mint három láb magasra becsülte a fülke magasságát, míg a Snopes "tényellenőrző" oldalnak nyilatkozó szakértők azt állították, hogy még kisebb, körülbelül 30 cm x 45 cm.

A képet a Curiosity május 7-én készítette, és csütörtökön terjedt el a közösségi oldalakon, amikor az emberek azt kezdték találgatni, hogy a négyzet alakú terület egy ajtóhoz hasonlít. Anélkül, hogy bármilyen támpontot kapnánk arra vonatkozóan, hogy a nyílás valójában milyen magas, minden bizonnyal úgy néz ki, mintha az lenne. Még Neil Hodgkins brit geológus is "nagyon furcsa képnek" nevezte, mielőtt elismerte, hogy "természetes eróziónak tűnik".

A geológus a "marsi szeleket" okolta a felszínen feltárt vízszintes rétegek erodálásáért, és rámutatott arra, hogy ezek keresztezik a természetes függőleges töréseket, és megjegyezte, hogy a képen úgy tűnik, hogy "egy nagy szikla [esett ki] a súlya alatt" a marsi gravitációtól, és hagyta maga után a nagy figyelmet keltő lyukat. A kérdéses szikla a képen az "ajtótól" jobbra látható.

Az ajtó tehát távolról sem idegen élet bizonyítéka, hanem "minden nagyon természetes és hasonló a Föld számos sivatagos területéhez" - mondta a tudós.

A Curiosity rover és az Ingenuity Mars helikopter tavaly február óta kutatja és fényképezi a Marsot. Emellett mintákat is gyűjtenek, és azt tervezik, hogy legalább két évet töltenek a vörös bolygó Jezero-kráterének területén.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.