Tudomány

A müncheni egyetemen fog tanulni egy 12 éves csodagyerek

Egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen dolgozott a világ egyik legerősebb lézerén is.

2022.01.12 18:09MTI

Egy 12 éves belga-holland csodagyerek a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen (LMU) folytatja tanulmányait.

Laurent Simons tavaly nyáron szerzett főiskolai diplomát Eindhovenben, és nemrég fejezett be egy két hónapos gyakornoki programot a müncheni egyetem fizika karán és a Max Planck Intézet kvantumoptikai kutatóközpontjában.

A kutatókat a gyakornoki program során meglepte a szokatlan látogató.

"Hirtelen ott állt előttük egy tizenegy éves fiú, és mindent akart tudni a munkájukról" - fogalmazott az intézmény szóvivője.

Az immár 12 éves Laurent azonban nem mindennapi kisfiú. Már nyolcévesen leérettségizett, majd Eindhovenben elektrotechnikát tanult gyorsított tempóban.

A müncheni egyetemen az Attoworld nemzetközi kutatócsoporttal közösen dolgozott a világ egyik legerősebb lézerén egy úttörő projektben. Azoknak a legapróbb nyomoknak az észlelésén dolgoztak, melyeket a szöveti tumorok a vérkeringésben hátra hagynak.

"A gép már a legkorábbi stádiumban képes észlelni a bélrák nyomait a vérmintában" - magyarázta Laurent. Ez hozzásegíti őt legfőbb céljához: életeket akar menteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.